Vjesnik: 19. 02. 2002.

Vatromet taštine

TIHOMIR PONOŠ

Čitava kriza odnosa u koaliciji SDP-a i HNS-a koja upravlja Zagrebom svodi se na pitanje taštine. Tko je koga uvrijedio? Tko što govori na konferencijama za novinare? Ne i tko, što, i kako radi. Razgovori nalikuju na dječje svađe, samo nedostaje da netko izjavi »moj je tata jači od tvoga«.

Nedjeljnim pregovorima SDP-a i HNS-a Zagrepčani su, unatoč drukčijim izjavama, korak bliže prijevremenim bespotrebnim izborima. SDP, posebno predsjednik gradske organizacije Milan Bandić, trenutačno na radnom mjestu gradonačelnika u ostavci, pogođen je nekim izjavama HNS-ovaca. Riječ je prije svega o izjavi ministra Radimira Čačića da su gradske službe korumpirane. Tu je izjavu Bandić, očito, doživio kao osobnu uvredu i uvredu SDP-u. No zaboravio je da većina činovnika gradske uprave nisu članovi SDP-a nego činovnici koji rade (dobro ili loše) svoj posao. Osim toga, HNS mora prestati djelovati kao opozicijska stranka u Zagrebu, traži gradski SDP. Tek po rješavanju tih problema SDP će razgovarati o tome tko će biti novi gradonačelnik.

SDP-u izborni rezultati daju za pravo kandidirati svog čovjeka za gradonačelnika, ali nikome nikakvi izborni rezultati ne daju pravo na šutnju o tome tko će to biti. Svojim osobnim odnosima političari opterećuju čitavu javnost. U međuvremenu gradski vodovod ne gubi dnevno ništa manje vode nego prije. Račun za to neće platiti ni Bandić, ni Tomac, ni Čačić ni Pusić. Teza da se ne želi na prijevremene izbore, ali »reda mora biti«, dočarava nezrelost gradskih političara. Jer na izbore bi mogli samo zato jer su oni nesposobni napraviti reda među sobom. To bi bili treći izbori u Zagrebu u manje od dvije godine, a birači zaista nisu zaslužili takvo maltretiranje radi nekoliko povrijeđenih taština.

Račun za nečiju tankoćutnost mogli bi platiti, ni krivi ni dužni, svi birači, odnosno prirezni obveznici Zagreba. Dokle god bude tako, stvarno nije teško biti tašt i svako malo glumiti uvrijeđenu primadonu na tuđi račun.

Fašničko ludovanje u Zagrebu zamijenio je vatromet taštine.