Večernji list: 19. 02. 2002.

NA MINISTARSKOME VIJEĆU EUROPSKE UNIJE

EU priprema europsku policiju za BiH

Još se u rano jučerašnje poslijepodne činilo da će Ministarsko vijeće Europske unije, koje se pod predsjedanjem španjolskoga ministra vanjskih poslova Josepa Piquea okupilo na dvodnevnome zasijedanju u Bruxellesu, prema Zimbabveu pokazati jednaku nemoć koju je pokazivalo i na početku srpske agresije na Hrvatsku. Prva neslužbena izjava govorila je o ozbiljnoj zabrinutosti zbog nastavka političkoga nasilja, ozbiljnoga kršenja ljudskih prava i ograničenja djelovanja medija prije izbora koji se u toj zemlji održavaju 9. i 10. ožujka.

Protjerivanje vođe europskih promatrača Pierrea Schorrija ministrima je ipak bio pretežak udarac. Vladi predsjednika Roberta Mugabea uvedene su "ciljane kazne", kojima je Zimbabveu uvedena zabrana prodaje oružja, a pripadnicima vladajućih struktura zabranjeno putovati u Europsku uniju te zamrznuti svi njihovi fondovi i druga imovina u Europskoj uniji.

Visoki predstavnik međunarodne zakednice u BiH Wolfgang Petritsch izvijestio je ministre o dosezima svojega već dvije i pol godine dugoga mandata, s kojega se najavio povući potkraj svibnja. Posebno je istaknuo činjenicu da se nakon svršetka rata u BiH već vratilo 830.000 izbjeglica te da će ih se još milijun vratiti u iduće dvije godine. Za njih 600.000, rekao je, povratak neće biti moguć.

"Idućih dana ili tjedana Ministarsko vijeće EU imenovat će njegova nasljednika, čija će se dužnost ubuduće zvati poseban predstavnik EU." Petritch je odbio potvrditi ili zanijekati da će to biti britanski liberalni demokrat Paddy Ashdown.

"EU mora preuzeti ulogu vodećega političkoga činitelja u BiH. Postavili smo temelje opstojne države, razvili demokratske ustanove, a sada treba provesti gospodarsku preobrazbu. Ustavne preobrazbe, koje slijede, učinit će sva tri naroda konstitutivnima na cijelome području BiH i osnažiti središnje ustanove. Jedinstvena država BiH nije u neskladu s Daytonskim sporazumom", dodao je Petritsch.

Ministri su jučer izrazili spremnost da od UN-a 1. siječnja 2003. godine preuzmu vođenje međunarodnih policijskih snaga u BiH. Za njihovu bi se pripremu ove godine uložilo 14 milijuna eura, dok bi njihovi godišnji troškovi u idućih pet godina europski proračun opterećivali s po 38 milijuna eura.

Amerikanci za svoju mogući vojnu kampanju protiv režima iračkoga diktatora Saddama Hussaina nisu dobili potporu većine europskih ministara vanjskih poslova. Uz SAD čvrsto je stao samo britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.