Slobodna Dalmacija: 19. 02. 2002.

POSJET PREDSTAVNIKA HRVATSKIH STRANAKA ZAGREBU IZAZVAO BURNA REAGIRANJA

Račan i Lagumdžija u oštrom dijalogu

Na idućem sastanku hrvatskih političkih stranaka, koji je već dogovoren i održat će se uskoro u Sarajevu, mogao bi se naći i hrvatski premijer Ivica Račan - U oštrom razgovoru Lagumdžija optužio Račana za miješanje u unutarnje stvari BiH

SARAJEVO — Susret hrvatskih čelnika i predstavnika hrvatskih političkih stranaka iz BiH upriličen prije dva dana u Zagrebu, tema je o kojoj će se u bosanskohercegovačkoj javnosti različito tumačiti. Za većinu BiH stranaka susret u Banskim dvorima je podsjećanje na prošla vremena kada su lideri HDZ-a išli po mišljenje u Zagreb.

No kako ovaj put nije riječ samo o stranci koja okuplja najveći broj Hrvata u BiH, jer su se za stolom našle i stranke koje tvore Alijansu za promjene, ostale članice Alijanse za sada drže kako nema ništa ružnoga u tome što se sjelo i razgovaralo. Primjerice, Safet Halilović, predsjednik Predsjedništva Stranke za BiH, smatra da je riječ o brizi za interese hrvatskog naroda u nastupajućim ustavnim promjenama. Za razliku od Halilovića, predsjednik SDA Sulejman Tihić drži kako se političke stranke u BiH trebaju dogovarati i tražiti rješenja u BiH i njezinim institucijama.

Iako je bio nazočan sastanku na Stupu, Stjepan Kljujić, predsjednik Republikanaca, u zadnji čas je odustao od sastanka, obrazloživši kako on predstavlja multietničku stranku, a s obzirom da ne obnaša ni jednu javnu funkciju, svoju nazočnost smatra nepotrebnom. Kljujić je viđen u Zagrebu, ali je on potvrdio da je njegovo putovanje bilo u privatne svrhe.

Usprkos tvrdnjama sarajevskih medija kako nije točno da se Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, usprotivio odlasku predstavnika hrvatskih političkih stranaka, iz naših izvora doznali smo kako su u petak premijer Vlade RH Ivica Račan i Zlatko Lagumdžija vodili oštar dijalog u kojem je bosanski predsjednik SDP-a optužio hrvatskog premijera za miješanje u unutarnje stvari BiH.

Naš izvor dalje navodi kako je Lagumdžiju manje pogodio odlazak Hrvata u Zagreb od nedavne izjave čelnika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Zdravka Tomca, otkrivši da je pri nedavnom posjetu parlamentarne delegacije Hrvatske Ankari razgovarano s turskim parlamentarcima o predstojećim ustavnim promjenama u BiH.

Lidera bosanskohercegovačkog SDP-a je, čini se, i naljutio šlamperaj u Ministarstvu vanjskih poslova, na čijem je on čelu. Riječ je o nedavnom prijedlogu o zajedničkom nastupu BiH i RH kada su u pitanju ustavne promjene, a koji je prezentirao na svoju ruku bosanskohercegovački veleposlanik u Zagrebu Zlatko Dizdarević.

Stoga ne čudi da bi se na idućem sastanku hrvatskih političkih stranaka, koji je već dogovoren, mogao naći hrvatski premijer Ivica Račan. Prema nekim informacijama, novi sastanak će se održati uskoro u središtu Sarajeva, u jednoj od zgrada političkih institucija BiH. Zlatko TULIĆ