Vjesnik: 20. 02. 2002.

Obnavljaju se istrage o političkim ubojstvima u BiH

SARAJEVO, 19. veljače - Federalno ministarstvo unutarnjih poslova ponovno je otvorilo istrage o tri nerazjašnjena slučaja koji već godinama intrigiraju javnost! Riječ je o ubojstvu Nedžada Ugljena, nekadašnjeg pomoćnika direktora tajne službe AID, zatim o kampu za obuku mudžahedina u Pogorelici, te naposljetku djelatnosti parapolicijske skupine »Ševe«, optužene za niz terorističkih djela, ubojstava i pokušaja atentata s političkom pozadinom.

Kako piše sarajevski Dnevni avaz, obnavljanje istrage u nekim slučajevima koji su bili već stavljeni ad acta, o normalno je djelovanje u profesionalnim policijskim službama koje nikada ne odustaju od slučajeva, čak i kada nemaju nijednoga traga. Također se tvrdi da »federalcima« u ovim istragama pomaže AID.

Podsjetimo, Nedžad Ugljen ubijen je u rujnu 1996. godine, a istraga se, barem službeno, nije pomakla s mrtve točke. Centar za obuku u Pogorelici blizu Fojnice je 1996. godine zatvoren na zahtjev Amerikanaca, odnosno međunarodnih snaga u BiH, jer je, po obavještajnim podacima zapadnih službi, služio za terorističku obuku mudžahedina, a bio izravno potpomognut od Irana. Izravna posljedica ovog skandala bila je smjena tadašnjeg direktora AID-a Bakira Alispahića.

Posebno zanimljiva je priča o »Ševama« koje su bile neka vrsta policijske postrojbe za posebne namjene i operacije koje su izvođena u tajnosti. »Njezine ratne i poratne aktivnosti i dalje su obavijene velom tajne. Što su i za koga radili pripadnici ove postrojbe, za koju jedni tvrde da je djelovala u sastavu tadašnje Specijalne jedinice MUP-a, a drugi da je osnovana odlukom ministra republičkog MUP-a i da je djelovala u sastavu SDB-a RMUP-a, te u čemu je njihov grijeh? Ako se istraga nastavi tempom kojim je započela, možda bismo čak i u bliskoj budućnosti trebali očekivati prve rezultate«, piše Avaz.

U javnosti su »Ševe« optužene za ubojstvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u sarajevskom Velikom parku, pokušaje atentata na Ismeta Bajramovića Ćelu i Sefera Halilovića, te ubojstvo Nedžada Ugljena. Najzanimljivije u cijeloj priči jest to da slučajevi Ugljen, Pogorelica i »Ševe« po svemu sudeći povezuje zajednička nit. Naime, Ugljen, koji je optuživan i za suradnju s hrvatskim obavještajnim službama, navodno je Amerikancima prodao informaciju o Pogorelici, te je zbog toga ubijen. Ugljen je, osim toga, mogao biti i ključni svjedok o zločinima »Ševa«, jer je bio dobro upućen u njihov rad, navodno čak je i bio među utemeljiteljima skupine.

U cijeloj aferi zanimljivo je i svjedočenje bivšeg djelatnika AID-a Edina Garaplije, optuženog i osuđenog za otmicu Nedžada Herende, koji je progovorio o političkoj pozadini svih spomenutih misterioznih događaja. Jasno je, naime, da su i Ševe, i ubojstvo Ugljena i slučaj Pogorelica samo dijelovi priče o »prljavoj politici« vođenoj iza kulisa.

Alenko Zornija