Novi list: 20. 02. 2002.

DIPLOMATSKI SKANDAL – AMBASADOR BiH ODBIO SE SASTATI SA ZDRAVKOM TOMCEM

Uvrijeđeni veleposlanik BiH otkazao nastupni posjet

To je gaf Sarajeva, a ne Zagreba, komentirao je Zdravko Tomac

ZAGREB - Službeno objašnjenje - hitne konzultacije u Sarajevu - nisu jedini razlog zbog kojega je veleposlanik BiH u Hrvatskoj Zlatko Dizdarević pismeno otkazao za jučer najavljeni nastupni posjet potpredsjedniku -Sabora Zdravku Tomcu.

- Držim da sam zaslužio da me - kao ambasadora BiH u Hrvatskoj - primi predsjednik Sabora, a ne da mi preporuči kako me može primiti potpredsjednik Zdravko Tomac. To mi još nijedan dužnosnik nije napravio od kada sam preuzeo veleposlaničku dužnost, izjavio nam je jučer Dizdarević.

On kaže da je prije mjesec i po u redovitoj proceduri zatražio prijem kod Tomčića, ali mu je odgovoreno kako je predsjednik Sabora zauzet uz preporuku da ga primi potpredsjednik Tomac.

Naglašavajući kako ga Tomac nije trebao primiti zbog aktualnih nesuglasica dviju država, Dizdarević je kazao kako je to “trebao biti nastupni posjet. Riječ je o načelu. Čekat ću i do kraja mandata, nadajući se da će predsjednik Tomčić naći vremena da primi veleposlanika BiH”, kaže Dizdarević.

Tomčić je jučer izjavio kako nije znao da je Dizdarević otkazao prijem kod Tomca. “Bio sam zauzet, i to je jedini razlog zbog kojega nisam primio veleposlanika Dizdarevića. U tim slučajevima ustaljena je parlamentarna praksa da veleposlanika primi potpredsjednik parlamenta. Veleposlanik Dizdarević nije morao tako reagirati: mogao me izravno kontaktirati i izraziti nezadovoljstvo, a ja bih tada našao vremena da ga primim”, kazao je Tomčić.

- Ne vjerujem da bi Dizdarević napravio takav diplomatski gaf. I mnoge sam druge veleposlanike primio umjesto predsjednika Tomčića, jer sam potpiedsjednik sabora i vodim vanjsku politiku. Ako je točno da je zbog toga otkazao posjet, to je još jedna njihova, a ne naša pogreška, komentirao je jučer Zdravko Tomac.

Inače, doznajemo da nezadovoljstvo Sarajeva u ovome slučaju pojačano činjenicom da su jugoslavenskome veleposlaniku Simurdiću jučer u Saboru priređeni prijemi kod tri potpredsjednika sabora te predsjednika jednoga saborskog odbora. Dizdarevića pak, koji je u Zagreb stigao kad i Simurdić, primio bi samo jedan potpredsjednik Sabora.

Boris PAVELIĆ