Vjesnik: 20. 02. 2002.

Je li na pomolu »veliki kompromis«?

ZAGREB, 19. veljače - Predsjednici vladajućih stranaka okupit će se u srijedu na sastanku koordinacije petorke, na kojem će glavna tema biti unutarkoalicijski odnosi. Taj se »okršaj« petorke - čiji su se čelnici posljednjih mjeseci gotovo isključivo »susretali« po medijima u kojima su neštedimice kritizirali jedni druge - najavljuje već dugo.

Nakon nedavnog ponovnog izbora Dražena Budiše na čelo HSLS-a, više nema razloga da se sastanak odgađa, tim prije što su više-manje svi u petorci, posebice najjači igrači (SDP, HSLS i HSS), javnosti već najavili što će svatko od njih »istresti« pred koalicijske partnere.

U SDP-u nema nikakvih dvojbi, što znači da bi taj sastanak trebao početi - izjašnjavanjem o tome podržavaju li svi program Račanove Vlade. Nakon ispunjenja tog uvjeta sve se druge nejasnoće, kako u središnjici stranke na Iblerovu trgu nazivaju žestoke prigovore HSLS-a i HSS-a koji se prije svega odnose na način odlučivanja u koaliciji, mogu otkloniti.

Prema onome što je prije tri dana »lansirano« iz Račanove stranke, ako se partneri »zavjetuju« da će Vladin program reformi podržavati do kraja mandata, SDP je spreman i na kadrovska »pročešljavanja« Vlade, što je posebno važno Budišinom HSLS-u. Račanovi će socijaldemokrati, međutim, pred partnere s još jednim kompromisom koji bi podjednako mogao udobrovoljiti i Budišu i Zlatka Tomčića.

Ono, naime, što traže njih dvojica, više ili manje izričito, jest da nijedna strateška odluka ili veliki Vladin projekt ne smiju ubuduće na danje svjetlo dok o tome svoje ne kažu svi koalicijski partneri. U SDP-u saznajemo, ne samo da nemaju ništa protiv toga, već su spremni i na takvu izmjenu koalicijskog ugovora prema kojoj se nijedna odluka od nacionalne težine - a sve bi se takve odluke i poimence spomenule u ugovoru - ne može donijeti bez konsenzusa. To bi značilo i ukidanje mogućnosti preglasavanja koja, od odlaska IDS-a iz šestorke, uvijek ide u prilog SDP-u.

Hoće li se iz svega toga ovaj tjedan moći izroditi »veliki kompromis«, odnosno »novi dogovor« petorke, kako su svoj zahtjev za redefiniranjem odnosa u koaliciji nazvali u HSS-u? U zadnjih su nekoliko dana svi partneri izričito naglasili da su protiv prijevremenih izbora. Možda je to nekakav znak njihove spremnosti za održanjem koalicije i u naredne dvije godine.

Ivka Bačić