Vjesnik: 20. 02. 2002.

Za Račana i Budišu ima izgleda, a za koaliciju?

Članice koalicije procjenjuju da je novi predsjednik HSLS-a Dražen Budiša, izborom prvih suradnika, socijalne liberale usmjerio prema prenaglašenom uskogrudnom nacionalizmu / Zato je upitno može li Budiša, s takvim sastavom stranačkih tijela, podržati Vladin program, može li dosljedno nastaviti na crti suradnje s Haagom i što će Budiša učiniti ako se stranačka tijela usprotive daljnjem ostvarivanju Vladina programa

ZAGREB 19. veljače - Uspiju li Ivica Račan i Dražen Budiša u prvom susretu (u srijedu se očekuje sastanak petorke) premostiti psihološki prag osobnog nepovjerenja i povrijeđenosti, možda ima izgleda za njih dvojicu. Koalicija koju su stvorili krenula je drugim smjerom i na to oni više ne mogu utjecati.

U najužem krugu suradnika Ivice Račana bilo je poznato da predsjednik SDP-a nije s Budišom razgovarao zato što mu »Dražen nije telefonirao«. To što je u međuvremenu došlo do »susreta« i »kontakata« ništa ne znači jer nisu razgovarali o onomu o čemu trebaju razgovarati!

Što je njihova temeljna zapreka?

Prije nekoliko tjedana, Dražen Budiša je progovorio o točki njihova osobnog razlaza. Izjavio je da bi on sigurno Dijani (Pleštini, Račanovoj supruzi) poslao cvijeće kad bi saznao da je u bolnici, ali da to u obrnutom slučaju Račan nije učinio.

Taj primjer pokazuje u kakvom su dubokom intimnom odnosu ta dvojica političara. Njihov je odnos osobne naravi i naivan je onaj tko misli da privatni odnosi i osobna naklonost nisu, vrlo često, kriterij za stvaranje i raspad političkih prijateljstava.

Sada kad Budiša najavljuje međusobni susret kao razgovor na principijelnoj razini vidjet će se koliko je to dovoljno za suradnju, a koliko za kreiranje polazišta u stvaranju što boljih pozicija za parlamentarne izbore.

Predizborna kampanja počet će već tijekom sljedećih dogovora petorice. Sve što se dogovori - završetak (prijevremeni, redovni) mandata, izmjene u koalicijskom sporazumu, pravo da i stranke uz premijera mogu smijeniti ministara - zapravo vodi reduciranju premoćnog utjecaja SDP-a.

Aktualizirana je i jedna stara teza. Trebaju li vladajućoj koaliciji, nakon odlaska IDS-a, LS i HNS?

HNS je u sukobu sa zagrebačkim SDP-om i sasvim izvjesno pomaže ubrzavanju novih gradskih izbora. Dođe li do izbora, Zagreb može biti dobar test za buduće parlamentarne izbore, posebice (nadaju se u gradskoj organizaciji SDP-a) zbog mogućnosti revitalizacije osovine SDP/HSLS plus HSS. HNS-ov ministar Radimir Čačić mnoge iritira, a ni u SDP-u nisu imuni na tvrdnje da »Vesna (Pusić) nema pojma o politici«.

U vrhu SDP-a s podsmijehom komentiraju »rješenje« o potencijalnoj (SDP, HSS, HSLS) tročlanoj koaliciji jer takva kombinacija zaobilazi stvarne probleme. HNS »amortizira« dio pritisaka na SDP, a LS artikulira liberalnu ideju, nasuprot sve desničarskijem izgledu HSLS-a.

U SDP-u procjenjuju da bi ih pristanak na tročlanu koaliciju diskvalificirao kao partnera svake sljedeće stranke ili stranaka u novoj, budućoj pobjedničkoj koaliciji.

Zajednička procjena članica koalicije je da je novi predsjednik HSLS-a Dražen Budiša, izborom prvih suradnika, socijalne liberale usmjerio prema prenaglašenom uskogrudnom nacionalizmu. Time se želi reći da je krajnje upitno može li Budiša, s takvim sastavom stranačkih tijela, podržati Vladin program, može li dosljedno nastaviti na crti suradnje s Haagom i što će Budiša učiniti ako se stranačka tijela usprotive daljnjem ostvarivanju Vladina programa?

S druge strane, prema SDP-u je usmjerena oštrica upozorenja da je »na terenu« primijećen trend oživljavanja starih »SKH kadrova«. Ujedno, Račan zamjera Budiši što se okružio ljudima koji ga objektivno vode desnije nego što to možda i Budiša želi.

Istodobno, najmoćnija oporbena stranka HDZ prolazi kalvariju priprema za stranačke i državne izbore, kakvi god i kad god bili. Najavljeni, pa opovrgnuti tajni ugovori Ive Sanadera, predsjednika HDZ-a i Ivića Pašalića imali su zanimljiv i indikativan smjer. Prvo je, unutar HDZ-a, mogućnost da su njih dvojica zaista potpisali nešto nalik dogovoru opisana kao anestezija uoči eutanazije.

Anesteziran i eutanaziran bio bi sadašnji predsjednik stranke. Potvrda Pašalićeve kandidature za čelnika HDZ-a opovrgnula je postojanje ugovora. Nije, međutim, opovrgnuta činjenica da HDZ mirno raste, reklo bi se uz pomoć nesporazuma u vladajućoj koaliciji.

U politici vladajućih, HDZ pronalazi jamstvo »povratne karte«. Koliko su to sposobni analizirati stranački koalicijski prvaci kad sjednu za pregovarački stol, sasvim je drugo pitanje.

Željko Hodonj