Vjesnik: 21. 02. 2002.

Ademi u četvrtak u Zagrebu

Zamjenik premijera Goran Granić potvrdio da je vijeće Haaškoga suda odlučilo pustiti generala Rahima Ademija na slobodu do početka suđenja / Sudsko vijeće prilično dugo raspravljalo o Ademijevu zahtjevu / Naime, tužiteljstvo se zauzimalo da general ostane u pritvoru, nezadovoljno »nepotpunom suradnjom« Hrvatske s Haagom

HAAG/ZAGREB, 20. veljače - General Rahim Ademi privremeno će biti oslobođen i doći će u Zagreb prvim raspoloživim letom iz Nizozemske u četvrtak, saznaje Vjesnik u srijedu popodne iz pouzdanih izvora u Haagu. Nakon toga objavljena je i odluka vijeća ICTY-ja o puštanju generala Ademija iz pritvora.

Kako se saznaje, sudsko vijeće prilično je dugo raspravljalo o Ademijevu zahtjevu da bude pušten iz pritvora do početka suđenja. Naime, tužiteljstvo se zauzimalo da Ademi ostane u pritvoru u Scheveningenu. Ali, ne zato što bi Ademijevim puštanjem na slobodu mogli biti ugroženi svjedoci i dokazni materijal ili zbog sumnje da se on neće vratiti u Haag na sudski poziv. Naime, tužiteljstvo je time izražavalo nezadovljstvo zbog »nepotpune suradnje« Hrvatske s Tribunalom.

»Nepotpuna suradnja« odnosi se na Gotovinin slučaj, a tužiteljstvo smatra da su hrvatske vlasti dopustile bijeg haaškom otpuženiku. Argument tvrdnji tužiteljstva dala je i sama hrvatska Vlada nespretno sročenom informacijom Tribunalu da će uhapsiti optuženika. Za Gotovinom je potom raspisana međunarodna tjeralica.

Za Ademija je jamstvo dala hrvatska Vlada. Dodatni argument u korist dugo obećavanog i jednako dugo čekanog privremenog oslobađanja bili su dokumenti koje je Zagreb nedavno proslijedio Haagu.

»General Ademi stići će u četvrtak u Zagreb jer je vijeće Haaškoga suda donijelo odluku kojom ga pušta na slobodu do početka suđenja«, potvrdio je novinarima u srijedu u Saboru zamjenik premijera dr. Goran Granić. »Dok je na slobodi, on je privatna osoba. Pripremat će se za obranu i neće moći obnašati nikakve službene dužnosti niti komunicirati s medijima, a pogotovo neće smjeti komentirati sudski proces«, dodao je Granić. Zamjenik premijera istaknuo je da Ademi dolazi samo u pratnji osoblja iz hrvatskog veleposlanstva u Haagu, a ne policije.

Je li Ademijevo puštanje iz pritvora znak poboljšanja odnosa Hrvatske i Haaga, zanimalo je novinare. Granić je to ipak potvrdio, rekavši kako je očito riječ o »izrazu njihova povjerenja u hrvatsku pravnu državu i ovu Vladu«.

  1. Latinović i L. Stipić-Niseteo

Ademiju zabranjen razgovor s medijima i drugim optuženicima

Prema odluci Haaškog suda o Ademijevu puštanju na slobodu do početka suđenja, on mora ostati u mjestu prebivanja u Hrvatskoj. General Rahim Ademi mora predati putovnicu hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova te prijaviti adresu boravka MUP-u i tajništvu suda.

Mjesto boravka ne smije mijenjati bez prethodne obavijesti, jednom na tjedan mora se javiti policiji, a suglasan je i da se nenajavljeno provjerava njegov boravak u mjestu prebivanja. Od Ademija se zahtijeva da nema nikakvih kontakata s žrtvama ili potencijalnim svjedocima, odnosno da ni na koji način ne utječe na postupak. O predmetu ne smije ni s kim razgovarati osim s odvjetnicima niti mu je dopušteno kontaktirati s medijima. Zabranjeni su mu i kontakti s drugim optuženim osobama.

Sudskom odlukom Ademi ne smije imati nikakav službeni položaj u Hrvatskoj, a mora prijaviti novo zaposlenje i podatke o poslodavcu unutar tri dana. U odluci se ne navodi kad Ademi može izaći iz pritvora. (Hina)