Novi list: 21. 02. 2002.

PREDSJEDNIK HDZ-a BiH SPREMAN SE POVUĆI ZBOG STRANKE

Ante Jelavić napušta politiku

Jelavić se povlači kako bi HDZ mogao sudjelovati na izborima u listopadu

ZAGREB/MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić i ostali smijenjeni dužnosnici stranke neće sudjelovati na parlamentarnim izborima u BiH koji bi se trebali održati u listopadu. To proizlazi iz službenoga stava stranke, koji su nam jučer priopćili u mostarskome Uredu za informiranje HDZ-a BiH: “HDZ BiH će sudjelovati na izborima, s Jelavićem ili bez njega”.

Jelavić i njegovi potpredsjednici na taj su ustupak spremni kako bi se stranka mogla uredno registrirati i Ante Jelavić sudjelovati na predstojećim parlamentarnim izborima u BiH. Naime, predsjednika HDZ-a BiH i njegove dopredsjednike prošle je godine smijenio Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Wolfgang Petritsch, nakon što je HDZ BiH s Jelavićem na čelu inicirao osnivanje Hrvatskoga narodnog sabora, tijela koje je Petritsch ocijenio secesionističkim pokušajem rušenja Daytonskoga sporazuma.

Unatoč tome, Petritsch do sada nije inzistirao na dosljednoj provedbi svoje odluke, a Jelavić je na posljednjem saboru stranke iznova izabran za predsjednika. Sada je, međutim, Petritsch poništio registraciju HDZ-a BiH rekavši kako se stranka, ne bude li poštovala njegove odluke, neće moći natjecati na predstojećim izborima.

Očito shvativši ozbiljno Petritschevu prijetnju, Jelavić je nedavno izjavio kako je spreman povući se ako se ispostavi da je prepreka prijavljivanju HDZ-a BiH za predstojeće izbore. Promatrači nagađaju da će Jelavić tu najavu provesti do 18. svibnja, do kada se stranke mogu prijaviti za sudjelovanje na izborima.

U HDZ-u BiH to su nam jučer neizravno potvrdili: “Stranka će se uredno registrirati i sudjelovati na izborima. HDZ je najpopularnija stranka među Hrvatima u BiH, a tako će i ostati. Pokaže li se da su Jelavić i ostali smijenjeni dužnosnici uistinu prepreka za sudjelovanje na izborima, oni će se povući, unatoč tome što je riječ o eklatantnom kršenju svih međunarodnih deklaracija o ljudskim pravima. Nikome se, naime, zbog političkih stavova ne može oduzeti građanska prava te pasivno i aktivno biračko pravo. Čini se, međutim, da Petritsch može učiniti čak i to. No to nas ne čudi, jer znamo da u BiH živimo pod protektoratom”, rečeno je našemu listu u Uredu za informiranje HDZ-a BiH. Inače, i Zdravko Tomac u utorak je pozvao HDZ BiH “neka se registrira u skladu s propisima”.

B. P.