Jutarnji list: 21. 02. 2002.

UVJETI MMF-a Što su točno dogovorili misija MMF-a i Vlada Republike Hrvatske

U državnim službama otkaze će dobiti više od 10.000 ljudi

Kako bi dobila prostor za pregovore o plaćama, Vlada će podijeliti i više od 10 tisuća otkaza, koliko se obvezala MMF-u

Piše: Gordana Grgas

ZAGREB - Je li kompromis koji je misija MMF-a prošli tjedan postigla u dogovorima s hrvatskom vladom prevelik, odlučit će Odbor izvršnih direktora MMF-a 29. ožujka.

Dobije li to pismo, a time i cijeli jednogodišnji stand-by aranžman, zeleno svjetlo, potkraj travnja ili početkom svibnja mogući su pregovori o novom aranžmanu jer je Vlada dala do znanja da je za njega zainteresirana, kaže nam stalni predstavnik MMF-a u Hrvatskoj John Norregaard.

Gradnja autoceste

Norregaard se ne slaže s raširenom ocjenom u Hrvatskoj da je misija MMF-a ovom prilikom "popustila" Vladi nego je, kaže, bila pragmatična i nije tražila nemoguće.

- Glavni fiskalni ciljevi u 2001. su postignuti, a to je u ovom aranžmanu bilo najvažni je - kaže Norregaard, ne želeći se upuštati u detalje pregovora. Popuštanje u vezi s financiranjem gradnje autoceste Zagreb - Split on tumači time što je "politika MMF-a da se ne miješa u nacionalne prioritete", ali napominje da Vlada tek treba pokazati kakva će biti ukupna fiskalna slika 2002. godine.

Kako doznajemo, Vladi je rečeno da će, želi li sagraditi tu autocestu, morati rezati druge javne troškove jer MMF ne može šutjeti krene li Hrvatska put makroekonomske nestabilnosti i povećanja fiskalnog deficita. Što će rezati, Vlada mora sama smisliti, na što je ona i pristala obvezujući se na fiskalni deficit od 4,2 posto u ovoj godini.

Najviše otkaza iz MORH-a

Aranžmanom s MMF-om Vlada se obvezala srezati iznos za plaće za 10 posto, a uspjela je oko šest posto. Sada se obvezala, doznajemo, da će u 2002. iznos za plaće ostati nominalno isti, s time da će manevarski prostor za pregovore sa socijalnim partnerima ostvariti radikalnijim rezovima broja zaposlenih u državnim službama, ponajprije u MORH-u, što znači da će na kraju biti otpušteno znatno više ljudi nego što je predviđao ovaj aranžman s MMFom (ukupno 10.000).

Revizija MMF-a za Poštansku banku

Ememefovci su angažirali revizore da prođu kroz knjige Hrvatske poštanske banke (HPB), koja je dosad bila jedan od velikih kamena spoticanja. Zaključili su kako HPB više ne predstavlja opterećenje za hrvatski proračun te stoga nije nužno hitno privatiziranje. No, privatiziranje se svakako očekuje, kao i objašnjenje upute ministra Crkvenca korisnicima državnog proračuna da svoje račune prebace u HPB.

Sve agencije u proračun

Budući da u Hrvatskoj velik dio državnog novca cirkulira izvan proračuna, MMF je sugerirao da se ubuduće u kalkulacije središnje države uključe i Hrvatski fond za privatizaciju, Državna agencija za sanaciju banaka, Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste, te financije lokalnih vlasti. Kako doznajemo, Vlada se tome nije protivila.