Vjesnik: 21. 02. 2002.

Kunst: Vlada nastavlja HDZ-ovu »škegromaniju«

Ekonomsko i socijalno stanje sada je teže, nego prije dvije godine, a država je iz latentne krize potonula u recesiju, rekao je Boris Kunst novinarima

ZAGREB, 20. veljače - »Upozoravamo i ovu vlast da radnici i građani neće u nedogled prihvaćati život u siromaštvu i bez perspektive i da je sve više razloga da radništvo ponovo pozovemo u prosvjedni pohod na Jelačićev trg«, rekao je čelnik Udruge radničkih sindikata Boris Kunst u srijedu na konferenciji za novinare u povodu obilježavanja masovnih radničkih demonstracija, 20. veljače 1998., kada je protiv HDZ-ove vlasti prosvjedovalo 80.000 radnika nasuprot kordonu od 13.000 policajaca i specijalaca.

Ekonomsko i socijalno stanje sada je teže, nego prije dvije godine, a država je iz latentne krize potonula u recesiju, kazao je Kunst. Vladina ekonomska politika, dodao je, nastavak je HDZ-ove neoliberalne »škegronomije«, obilježene stečajnim slomom stotina poduzeća i otpuštanjima. »Hrvatska u dvije godine nije ni ekonomski ni socijalno napredovala, ali je to vrijeme obilovalo međustranačkim sukobima i nečasnim kompromisima. Sadašnja politička elita niti je zrela niti je odgovorna da upravlja državom, a svojim potezima dokazuje da je vlast preuzela praznim obećanjima«, rekao je Kunst, pozvavši Vladu da joj makar u preostale dvije godine u središtu pozornosti budu zapošljavanje i rast proizvodnje, a ne zadrto strančarenje i sukobi iz osobnih interesa.

Na prigodnom domjenku za organizatore tadašnjeg prosvjeda uočeni su Dobroslav Paraga, Silvije Degen i sindikalni čelnici, a predsjednik države Stjepan Mesić i predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, koji su također bili među organizatorima, ispričali su se drugim obvezama. Demonstracije prije četiri godine organizirane su uz podršku gotovo svih sindikata i političkih stranaka, osim SSSH-a, Matice sindikata javnih službi i tada najjače oporbene stranke SDP-a.

Ostali smo dužni javnosti odgovor o tome čija je nevidljiva ruka tada vodila krvavi sukob radnika i policije, istaknuo je Niko Gunjina (HUS), a Silvije Degen poručio je onima koji sada govore »ne talasaj« da će vrlo brzo sami »odtalasati«. Potpisavši socijalni pakt, opredijelili smo se za konsenzus i pregovore s vlašću prije ponovnog izlaska na ulice, upozorio je čelnik Sindikata hrvatskih učitelja Dalimir Kuba, dodavši da je Trg bana Jelačića sada pust ili zato što nam je dobro ili što sindikati nemaju snage. »Svi ste vi režimski i kompromiserski sindikati. Sljedeće prosvjede neće voditi podobni i kompromitirani sindikati, nego narod sam«, naglasila je Vesna Kanižaj, i sama sudionica masovnih demonstracija.

Ljubinka Marković