Vjesnik: 21. 02. 2002.

Haag prepušta neka suđenja za ratne zločine sudovima u BiH

MOSTAR, 20. veljače (Od Vjesnikova dopisnika) - Haaški sud je dao suglasnost bosansko-hercegovačkom pravosuđu za suđenje više od 30 osoba osumnjičenih da su počinile ratni zločin.

Iz Haaga je, tvrdi Dnevni avaz, na adresu federalnog Ministarstva pravosuđa početkom ovog tjedna stiglo 50 zapečaćenih kuverti u kojima se nalazi se čak više od 30 slučajeva sa suglasnošću »A«, procjenom Haaškog tužiteljstva kako ima osnove za krivično gonjenje te da bosansko-hercegovački sudovi mogu početi procesuirati te slučajeve.

Konkretni slučajevi, osim jajačkog gdje je riječ o zločinima počinjenim u okolici Jajca 1993. godine, ne navode se, ali za ističe kako je riječ o zločinima koje su bosansko-hercegovački Srbi i Hrvati počinili nad Bošnjacima u razdoblju od 1992. godine pa do potpisivanja Daytonskog sporazuma 1995. na području cijele BiH. Jajački će slučaj najvjerojatnije preuzeti Kantonalni sud u Travniku, a radi se o optužnici kojom se devet osoba srpske nacionalnosti tereti za ubojstvo 27 Bošnjaka. Sva devetorica bosanskih Srba protiv kojih je Haag odobrio vođenje postupka u BiH navodno se danas nalaze na području Republike Srpske i njihovo uhićenje, nakon što Kantonalni sud u Travniku zatraži njihov pritvor, vjerojatno će biti prvi ozbiljniji test za vlasti u Republici Srpskoj koliko zaista, nakon gromoglasnih najava, žele surađivati s Haaškim sudom.

Ako su točna nagađanja o područjima na kojima su navodno počinjeni ostali zločini nad bošnjačkim stanovništvom, može se očekivati da će preostale slučajeve, ako se bude poštivala mjesna nadležnost, preuzeti kantonalni sudovi u Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Ne bi, međutim, bilo neočekivano ni da bude eventualnih »premještanja« sudskih postupaka i Petritschevih dodatnih odluka o tome, s obzirom na neka dosadašnja slična suđenja u BiH po odobrenju Haaškog suda koja su izazvali mnoge kontroverze, počevši od »nacionalnih prepreka« u radu suda pa do uglavnom jednakih ishoda suđenja, odbacivanja optužbi zbog promjena iskaza svjedoka i nedostatka dokaza.

Mario Marušić