Večernji list: 21. 02. 2002.

ODVJETNIK mr. sc. RAJKO MLINARIĆ PO OVLASTI KREŠIMIRA M.

Je li netko zlouporabio položaj prikrivši dio Bandićeva prekršaja

Policajac Krešimir M. nije dao zapisnik novinarima, no ipak je on suspendiran s posla i sada ga očekuje disciplinski postupak

U Večernjem listu od 16. veljače o. g. objavili ste članak pod naslovom "Policajac priznao da je zapisnik o Bandiću dao novinarima", a u Večernjem listu od 17. veljače članak pod naslovom "Suspendiran policajac koji je dao Bandićev zapisnik".

Iako kao branitelj prozvanog policajca nemam namjeru braniti ga od disciplinskog postupka putem novina, zbog interesa koji pokazujete za taj slučaj te zbog netočnosti koje iznosite, pozivom na odredbe Zakona o javnom priopćavanju molim da objavite sljedeće reagiranje:

U oba spomenuta članka tvrdite kako je, doduše bez navođenja njegova imena, mladi policajac priznao da je upravo on novinarima dao zapisnik o gradonačelniku Bandiću.

Kako nema nikakve dvojbe o kojoj je osobi riječ, jer je Policijska uprava zagrebačka zbog tog događaja privremeno udaljila od dužnosti upravo mog branjenika policajca Krešimira M., ovime želim obavijestiti čitatelje kako tvrdnja iz članka ne odgovara istini. Krešimir M. nije dao "zapisnik o Bandiću" novinarima, niti je takvo što priznao. Onaj tko vam je dao takvu informaciju svjesno i namjerno obmanjuje vas, ali i sveukupnu čitateljsku javnost. Općenito uzevši, riječ je o skretanju pažnje na potpuno nevažno pitanje: kako su novinari doznali o "zapisniku o Bandiću"? Umjesto toga, znatno je važnije odgovoriti na pitanje: Je li netko u policiji svjesno i u namjeri da prikrije dio Bandićevih prekršaja sudu prijavio samo dio od zbivanja 6. siječnja 2002. godine? U tom bi slučaju, a što ćemo svakako provjeriti u odgovornih osoba u policiji, bila riječ o očiglednoj zlouporabi službenog položaja, međutim, i o nečemu još važnijem i pogibeljnijem. Takvim bi se postupanjem izravno kršilo i jedno od temeljnih ustavnih načela: Jednakost svih građana pred zakonom.

Radi cjelovita informiranja javnosti trebalo bi reći kako je policajac Krešimir M. 15. veljače 2002. godine bio pozvan u PUZ oko 11 sati, tamo bio zadržan do 20 sati, kroz koje je vrijeme bio izložen devetosatnoj neprestanoj kanonadi pitanja načelnika i još nekoliko rukovodnih osoba PUZ-a, i to s osnovnom temom: Jesi li svoje izvješće dao novinarima? Tada mu nije bilo dopušteno da se javi obitelji, zabranjen mu je kontakt s odvjetnikom, neovlašteno i bez sudbenog naloga pretresene su i njegova soba i službeni ormarići, sve bez sastavljanja i jednog službenog zapisnika ili zapisnika o pretresu prostorija ili zapisnika o privremenu oduzimanju predmeta. Jednostavno, o tom njegovu devetosatnu boravku u policiji nema nikakva traga, pa se i postavlja pitanje opravdanosti takva postupanja i angažiranja tako jakih snaga, te gdje je evidentirano to njegovo navodno priznanje o kojem piše Večernji list. Pri tome je posebno zanimljivo kako je ispitivač bio i jedan od njegovih pretpostavljenih, odnosno upravo osoba na čiji je zahtjev policajac Krešimir M. sastavio izvješće o događaju u predmetu gradonačelniku Bandiću i kojem je predao to izvješće.

Da su se oko tog izvješća zbivale zaista čudne okolnosti proizlazi i iz činjenice kako su policajčevi pretpostavljeni odmah iza sporna prometnog događaja tražili da on "prepravi" tekst svog izvješća(?!), iako to izvješće ima samo interni karakter i ono, po svemu sudeći, nije dostavljeno sucu za prekršaje uza zahtjev za pokretanjem prekršajnog postupka protiv gradonačelnika Bandića.

Iako se ovih dana mnogo kalkulira o mandatu gradonačelnika Bandića i njegovoj prometnoj nezgodi, kao da u prometnim nezgodama ne mogu sudjelovati i gradonačelnici, želim još istaknuti kako je moj branjenik policajac Krešimir M. i sam zbunjen što se upravo on našao u središtu svih tih zbivanja. On kao mlad, skroman i pošten čovjek ne želi ništa drugo već samo korektno obavljati svoj posao za koji se školovao. On ne želi ni štititi, ali ni teretiti gradonačelnika Bandića, te ne želi biti sredstvo za politička nadmetanja jer je i sam bio iznenađen što je njegovo izvješće zapovjedniku policijske postaje osvanulo u novinama. Izvješće su novinari mogli pribaviti od više osoba, no sigurno je kako im ga policajac Krešimir M. nije dao. No, ipak je on suspendiran s posla i sada ga očekuje disciplinski postupak.