Večernji list: 22. 02. 2002.

KB "MERKUR": RUTINSKA OPERACIJA ZAVRŠILA TRAGIČNO

Još jedna žena umrla pri anesteziji

Pacijentici je trebao biti operiran miom na maternici. Dr. Bačić: Nije bilo pogreške ili propusta liječnika

ZAGREB - U operacijskoj sali Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice "Merkur", u srijedu oko 11 sati umrla je 46-godišnja Zagrepčanka N. B., hospitalizirana zbog operacije mioma maternice. Tu informaciju potvrdio nam je ravnatelj bolnice prim. dr. Stjepan Bačić.

- Operacija mioma uterusa doista je rutinska operacija, ali žena je umrla prije nego što je sam zahvat praktički i počeo. Žena je bila pod anestezijom i sve je bilo normalno. U trenutku kad je kirurg prof. dr. Srećko Ciglar počeo operaciju i tek zarezao kožu, anesteziolog je upozorio da se nešto događa sa srcem pacijentice. Frekvencija njezina srca i normalni broj otkucaja počelo je padati - kaže dr. Bačić. - Anesteziolog i kardiolog koji je hitno pozvan u operacijsku salu odmah su poduzeli sve moguće mjere reanimacije, od lijekova do interventnog pace-makera. Na žalost, normalni otkucaji srca pacijentice nisu vraćeni.

- Neočekivana, iznenadna smrt pacijentice N. B. jest incident i zato smo - kaže dr. Bačić - slučaj prijavili Ministarstvu zdravstva i očekujemo njihov inspekcijski nadzor.

- Formirao sam i Povjerenstvo šefova svih bolničkih službi koje će ispitati sve što se događalo u operacijskoj sali, a svoj posao obavit će i Komisija za unutarnju kontrolu.

Je li smrt pacijentice prouzročila embolija, infarkt ili nešto treće, utvrdit će se obdukcijom na sudskoj medicini. Prema riječima dr. Bačića, u dosadašnjem kratkom ispitivanju incidenta nije bilo pogreške ili propusta bilo kojeg liječnika. Svi predopercijski nalazi bili su u granicama normale i nisu upućivali na to da je po bilo čemu gospođa N. B. bila rizična pacijentica ili srčani bolesnik.

Dr. Bačić napominje i to da sasvim sigurno anesteziološki aparat nije bio uzrok komplikacija jer je na tom istom aparatu poslije obavljena operacija koja je protekla normalno. Ističe, međutim, da bolnica oskudijeva u anesteziološkim aparatima, čija je sadašnja starost između osam i deset gpodina.

- Hitno bi nam trebala dva nova aparata, a do kraja ove godine još dva, što je poznato i Ministarstvu zdravstva - rekao je dr. Stjepan Bačić.

Diana Glavina