Večernji list: 22. 02. 2002.

ZAVRŠENA INTERNET - AUKCIJA KOJA JE OGORČILA MNOGE HRVATE

SLIKA I. LACKOVIĆA CROATE DAR JE PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA TADAŠNJOJ AMERIČKOJ DRŽAVNOJ TAJNICI MADELEINE ALBRIGHT

Tuđmanov dar prodan za 4350 dolara

Nakon napisa u Večernjaku, u dražbu su se masovno uključili anonimni kupci pod šiframa na hrvatskome jeziku

Za 4350 američkih dolara, što je 37.000 kuna, prodana je slika Ivana Lackovića Croate, dar pokojnoga predsjednika Franje Tuđmana američkoj državnoj tajnici Madeleine Albright u svibnju 1997.. Internet-aukcija kalifornijske kuće "eBay" završila je jučer u pet sati ujutro po srednjoeuropskome vremenu.

U deset dana, koliko je trajala dražba, za Lackovićevim uljem na staklu s motivima zimske idile bila je poprilična jagma, pa su je Amerikanci označili kao - goruću. Tako je s početnih deset dolara njezina cijena ubrzo skočila na 2000 dolara. Nakon napisa u Večernjaku o skandaloznoj jeftimbi, u utrci se pojavilo niz anonimaca koji u dražbama "eBaya" dosad uopće nisu sudjelovali niti imaju kakvu transakciju. U utrku za Lackovićevu sliku uključili su se pod šiframa na hrvatskome jeziku.

Tako je u završnici aukcije, pola sata prije njezina isteka, najviše zagrizao "Naivac" iz Amerike, ponudivši u zadnjim sekundama 4300 dolara, no slika je otišla "Bisu", koji je ponudio 50 dolara više i tako postao vlasnik slike. Osim što je sadašnji vlasnik Lackovićeve slike, o Amerikancu koji putem ove aukcijske kuće trguje posljednje četiri godine više nismo uspjeli doznati. Privatnost klijenata, jasno, ova aukcijska kuća štiti, pa nam ništa nisu željeli reći. Tako je bilo i s prodavačem slike, skrivenim pod šifrom "Walter". Htjeli smo doznati kako je došao do dara bivšega hrvatskog predsjednika, no s nama nije želio kontaktirati. Obilježen je kao vrlo uspješan trgovac u transakcijama ove kuće, a prema onome što smo uspjeli vidjeti u njegovoj zadnjoj ponudi figurica, lampi, vaza i sličnoga te vrijednosti koje su postigle, na Lackovićevoj slici uvjerljivo je najviše zaradio. Ipak, kako je slika iz Washingtona, iz ruku Madeleine Albright, dospjela do njega u Virginiju - zasad ostaje tajna.

Ovaj skandal podigao je posebno na noge Hrvate u inozemstvu, koji su nam se javljali ogorčeni ovom dražbom. Iz Nizozemske je tako stigao i zanimljiv prijedlog. Američkoj državnoj tajnici naš čitatelj predlaže da iznos dobiven za sliku uplati u bilo koji hrvatski dobrotvorni fond, primjerice za djecu branitelja ili razminiranje, kako bi "sa sebe sprala barem dio prljavštine zbog ove sramotne aukcije".

Eleonora Dukovac

IVAN LACKOVIĆ CROATA: Cijena je nevjerojatna!

- Bilo mi je nevjerojatno kako je početna cijena mogla biti tako niska - deset dolara, a nevjerojatna je i cijena koju je slika postignula. Za takve sam radove u prosjeku znao dobivati i pet tisuća njemačkih maraka, no galerije su uzimale i više od polovice iznosa - kaže Ivan Lacković Croata, koji svoje radove, napominje, nikada nije prodavao putem Interneta.

Podsjeća kako se ne ljuti što je njegova slika završila na takvoj aukciji. "Ne bih se ljutio ni da su je bacili", dobrodušno zaključuje slikar. (ed)