Vjesnik: 22. 02. 2002.

Račan i Budiša se već dogovorili o promjenama u Vladi?

»Točno je da ćemo o krizi u koaliciji razgovarati u petak. Ali, nisam siguran da ćemo uopće imati o čemu razgovarati, jer mi se čini da su se Račan i Budiša ionako o svemu već lijepo dogovorili. A to znači da nema ni govora o velikom razlazu SDP-a i HSLS-a, odnosno o pucanju koalicije na najvažnijem šavu«, kaže jedan od lidera petorke

ZAGREB, 21. veljače – Ako je točno ono što je javnosti službeno priopćeno – da su šefovi vladajućih stranaka u srijedu više od pet sati raspravljali o privatizaciji INA-e i HEP-a, kao i o preustroju sigurnosnih službi, te da su u tom poslu gotovo dočekali i prve sate četvrtka – mogao bi to biti mali znak da su se vladajući napokon uozbiljili.

Mogao bi to biti stidljiv pokazatelj da se vladajuća ekipa napokon okrenula važnim poslovima, za čije je rješavanje i dobila mandat i za što je, uostalom, jako dobro plaćena. Moglo bi to značiti i da vladajući neće više, kao mjesecima unatrag, iritirati hrvatske građane »nacionalnim tragedijama« iz kojih se kao jedina novost doznaje što Račan i Budiša privatno zamjeraju jedan drugome.

Početna ograda – ako je to točno – podjednako je rezultat i nužnog opreza novinara nenaviklog na iskren govor političara, kao i uvjerenja da peteročlana ekipa na vlasti ne može sve svoje političke razmirice jednostavno pomesti pod tepih. One se, naime, danas pometene radi prividna mira u koalicijskoj kući i radi opstanka na vlasti još neko vrijeme, već sutra mogu razbuktati i gromko prasnuti – bude li, naravno, nekom od jakih igrača to odgovaralo.

Zasad, po onome što se može iščitati između redaka i što su neki od lidera petorke spremni novinarima kazati »na uho«, odmetništvo od koalicije nikome ne odgovara. »A i ozračje na sastanku u srijedu, na kojem je nakon polugodišnje stanke bio i Dražen Budiša, to potvrđuje«, reći će nam jedan od lidera. Dodat će još nešto vrlo važno: »Točno je da ćemo o krizi u koaliciji, o čemu javnost bruji već mjesecima, razgovarati u petak. Ali, nisam siguran da ćemo uopće imati o čemu razgovarati, jer mi se čini da su se Račan i Budiša ionako o svemu već lijepo dogovorili. A to znači da nema ni govora o velikom razlazu SDP-a i HSLS-a, odnosno o pucanju koalicije na najvažnijem šavu«.

I iz tih je riječi razvidno da je »velik kompromis«, o čemu se nagađa posljednjih dana, ipak na pomolu te da će se možda već u petak moći govoriti i o »novom dogovoru« petorke.

A on podrazumijeva ono što je, najavljujući novo sastančenje u petak, novinarima rekao premijer Račan, a što viđeniji SDP-ovci ponavljaju već tjednima – bezrezervnu podršku programskim zadaćama Vlade.

Nakon toga slijedi dogovor o promjenama odredbi koalicijskog ugovora koje preciziraju način odlučivanja u petorci, a potom i kadrovsko provjetravanje Vlade. Po onome što se, također neslužbeno, doznaje od jednog člana vladajuće ekipe, i o tome su se Budiša i Račan već dogovorili.

Ivka Bačić