Vjesnik: 22. 02. 2002.

General Ademi opet u Hrvatskoj!

Hvala svim novinarima koji su mi proteklih mjeseci pružili podršku, rekao je Ademi/ Odvjetnici predviđaju da bi suđenje generalu, u optimalnim okolnostima, moglo početi tek krajem 2002. godine/ Valja istaknuti i činjenicu da od generala nije tražena posebna izjava tužitelju, kao što je to dosad bilo nepisano pravilo, naglasio je Čedo Prodanović

ZAGREB, 21. veljače - Točno u 13 sati i 15 minuta kotači zrakoplova Croatia Airlinesa dodirnuli su u četvrtak zagrebačku pistu, dovodeći generala HV-a Rahima Ademija na privremenu slobodu do početka suđenja pred Međunarodnom sudom za ratne zločine u Haagu. Na pisti su ga dočekale supruga Anita i kćeri Afrodita i Valentina.

General se potom u VIP salonu zagrebačke zračne luke »Pleso« susreo s brojnim rođacima i prijateljima, da bi se okupljenim novinarima, u skladu sa strogim pravilima svoje uvjetne slobode, obratio tek mahanjem rukom i rečenicom: »Hvala svim novinarima koji su mi proteklih mjeseci pružili podršku«.

Potom je general Ademi krenuo na put kući, u Split, opet po strogim pravilima, jer svoj stan i grad Split ne smije napuštati.

Da ipak ne prođe sve samo na spoznaji da se general HV-a, nakon sedam mjeseci provedenih u haaškome pritvoru, vratio i da je time događaj zaključen, pobrinuli su se Ademijevi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković Glumac.

»Teško bi bilo generalov dolazak u Hrvatsku nazvati pobjedom. Radije bih to nazvao uspjehom u postupku, jer do okončanja suđenja treba obaviti još mnogo posla«, izjavio je Čedo Prodanović.

Odvjetnici Rahima Ademija procjenjuju da suđenje njihovu branjeniku ne može početi prije no što pred sudište ne izađu Mladen Naletilić Tuta i Vinko Martinović Štela. Znači, u optimalnim uvjetima Ademiju bi suđenje moglo početi krajem godine, kažu odvjetnici. Procjena tog roka je, po njihovu mišljenju, bila i glavnim razlogom za puštanje generala na uvjetnu slobodu.

»Valja istaknuti i činjenicu da od generala nije tražena posebna izjava tužitelju, kao što je to dosad bilo nepisano pravilo«, naglasio je Prodanović. »Uopće, u sudskim pravilima se mnogo toga mijenja i prilagođava tijeku suđenja koja se u Haagu vode. Više nije pravilo da je pritvor pravilo, niti je puštanje iz pritvora izuzetak od tog pravila«, našalio se odvjetnik.

Smisao te opaske je da se Sud ponaša u sladu s ponašanjem i pravnim okolnostima u kojima se nalazi svaki od optuženika.

Nakon što je optužnicu obrana dvaput vraćala na popravak i nakon što je u međuvremenu stupila na snagu, bilo je jasno da i tužiteljima i braniteljima preostaje samo dogovor oko principa međusobnih odnosa koji bi omogućili efikasnost postupka.

»S tužiteljstvom smo dogovorili princip uzajamnog objavljivanja. To znači da obje stranke istovremeno raspolažu materijalima koje iznose pred sudište. Moram reći da dogovor još nije proveden bez zapinjanja«, objasnio je Prodanović radnje koje će obrana provesti do početka suđenja.

Što se, pak, tiče radnog statusa generala Ademija, čiji je radni staž prekinut dobrovoljnim odlaskom u Haag, odvjetnici vjeruju da je MORH pronašao model kako bi se zaštitila egzistencijska prava časnika HV-a i njegove obitelji.

Rahim Ademi doputovao je u Zagreb u pratnji uposlenice hrvatskog veleposlanstva u Nizozemskoj, a ona svoju obvezu pratnje završava na generalovoj splitskoj adresi.

Vlado Rajić