Večernji list: 23. 02. 2002.

VELESLALOM SKIJAŠICA U PARK CITYJU PROMOVIRAO JE JANICU KOSTELIĆ U JUNAKINJU SVIH IGARA

Janici treće zlato i olimpijski rekord!

Dvadesetogodišnja Zagrepčanka ostavila je drugoplasiranu Pärson za 1.32, trećeplasiranu Nef za 1.66 sekundi i tako se upisala u povijest kao prva skijašica s četiri osvojena olimpijska odličja

Janica Kostelić prvu je veleslalomsku pobjedu postigla na Olimpijskim igrama! Upisala se tako u povijest sporta, jer dosad nijedna skijašica nije osvojila četiri medalje na jednim igrama. Janica je među prvim olimpijskim besmrtnicama!

U utrku je Janica krenula sa startnim brojem 19., moglo bi se reći iz drugoga reda, ali je održala pravu lekciju veleslalomskoj eliti. U tom trenutku, kad su prošle sve favoritkinje, Zagrepčanka je odskijala na zahtjevnoj stazi toliko uvjerljivo da je stekla prednost od pola sekunde pred drugoplasiranom Alexandrom Meissnitzer. Djevojka koja je puna samopouzdanja i nije nezasitna prema uspjehu, s finim osjećajem za "vođenje" skija, ušla je u veleslalom bez opterećenja. Iako u Svjetskom kupu nikad nije pobijedila u veleslalomskoj utrci, Janica Kostelić pokazala je koliko je dobra u toj disciplini. S tim startnim brojem to je pothvat kakav se pamti!

U uvjetima koji su na borilištima u Salt Lake Cityju i oko njega nije nimalo lako skijati. Naime, nadmorska visina (iznad 2000 m) i koncentracija soli u zraku vežu vlagu uza sebe, što znači da je skijanje na rubnicima zapravo kočenje. Pri tome je, uz mažu skija, prilagodba skijaša odlučujuća.

Druga je vožnja bila velik izazov, pisan po mjeri skijašice koja se ne opterećuje ničim i ne forsira ništa. Janica je odgovorila svim suparnicama, izvrsno su vozile i Pärson i Nef, ali Janica je skijala s toliko lakoće da je to zaprepašćujuće i zbunjujuće. Njezina pobjeda niti jednoga trenutka nije došla u pitanje. Čudesna lakoća skijanja!

Da bi priča o njezinom ulasku u sportsku povijest bila potpuna, valja reći da su tri zlatne medalje na jednim igrama osvojila dvojica slavnih - Francuz Jean Claude Killy i Austrijanac Toni Seiler.

Rezultati, veleslalom: 1. Kostelić (HRVATSKA) 2:30.01, 2. Pärson (Švedska) 2:31.33, 3. Nef (Švicarska) 2:31.67, 4. Meissnitzer (Austrija) 2:31.95, 5. Dorfmeister (Austrija) 2:31.95, 6. Reinda Contreras (Španjolska) 2:32.53. (L. J.)