Sredstvima javnog priopćavanja

 

 

Zagreb, 23.02.2002.

ALERGIČNA REAKCIJA PREMINULIH I KOMATOZNIH PACIJENTICA NAJVJEROJATNIJI UZROK TRAGEDIJA U ZAGREBU, SPLITU I VARAŽDINU

Nakon što smo od vjerodostojnih medicinskih eksperata anesteziologa, koji su željeli ostati anonimni primili vjerodostojno tumačenje o mogućim pravim razlozima tragedija u hrvatskim bolnicama zadnjih nekoliko dana, odlučili smo to priopćiti javnosti, budući da se takvo tumačenje ni na koji način nije službeno objavilo do danas u sredstvima javnog priopćavanja.

Prema mišljenju dvojice uglednih specijalista anesteziologa, u Republici Hrvatskoj već se dugo vremena zbog minimalnih sredstava za zaštitu zdravlja građana, ne provodi alergo-test pacijenata na razne vrste anestetika.

Upravo ta porazna činjenica mogla je kod anesteziranih pacijentica prouzrokovati komu i smrt, budući da nakon ubrizgavanja anestetika dolazi do alergijske reakcije koja može prouzročiti zatajenje srca i drugih vitalnih organa sa smrtnim ishodom.

Ukoliko će Ministarstvo zdravstva RH u suradnji sa Državnim odvjetništvom htjeti provesti uistinu objektivnu i poštenu istragu o ovim tragedijama, neizostavno će trebati uzeti u obzir ovu, izgleda ne slučajno, potpuno prešućenu činjenicu.

U svakom slučaju, u ovom slučaju, za razliku od afere Baxter, postoji izravna moralna i kaznena odgovornost onih koji zbog “štednje” propuštaju primjeniti alergološki test nad pacijentima za operativne zahvate.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861