Večernji list: 23. 02. 2002.

SVE BLIŽI DOGOVOR O PREUREĐENJU SRJ NAKON NOVE RUNDE PREGOVORA KOJE JE VODIO JAVIER SOLANA

Nova država - unija Srbije i Crne Gore

Crna Gora i Srbija sve su bliže dogovoru o preuređenju Jugoslavije nakon posljednje runde razgovora koje je europski posrednik Javier Solana održao u Beogradu s predsjednicima SRJ i Crne Gore Vojislavom Koštunicom i Milom Đukanovićem. Iako rezultati posljednjih pregovora nisu priopćeni, posve je sigurno da će Crna Gora i Srbija ostati u zajedničkoj državi, labavoj federaciji, koja će promijeniti ime. Nova će se država vjerojatno zvati unija Srbije i Crne Gore, s velikim ovlastima svake republike.

Javier Solana, nakon razgovora u Beogradu, izjavio je da je postignut napredak i da će konačno rješenje biti predstavljeno do kraja veljače ili najkasnije sredinom ožujka. Crnogorski predsjednik Milo Đukanović očigledno je pristao na zajedničku državu unutar koje traži što više međunarodnog subjektiviteta za Crnu Goru. Pritisnut zahtjevima EU, Đukanović je odustao od pune neovisnosti, ali mora zadovoljiti i nacionaliste u Crnoj Gori, koji traže raspisivanje referenduma. Zbog toga će on i u daljnjim razgovorima tražiti što više samostalnosti za Crnu Goru, a referendum će ostati kao crnogorska opcija za puno osamostaljenje, ali tek za nekoliko godina. Odgađanje referenduma jest i Solanina ponuda, te ostaje još uvjeriti crnogorsku javnost da je to prihvatljiva ponuda.

Prema infromacijama koje su procurile s pregovora, zajednička država imala bi tek nužna ministarstva kao što su obrana, vanjski poslovi i monetarna politika, dok bi obje republike mogle imati svoja predstavništva u inozemstvu. Takvo rješenje podržava Europska unija, koja je obećala novoj državi brže uključivanje u procese europskih integracija.

Jučer se u podgoričkim dnevniku Vijesti oglasio i Javier Solana, koji je u svom autorskom tekstu objasnio Crnogorcima da je za njih prihvatiti ponudu koju preko njega nudi EU najbolje rješenje. "Postojat će zaštitni mehanizmi kojima bi se osiguralo da Srbija više nikad ne dominira Crnom Gorom kao u Miloševićevim danima", napisao je Solana.

V. Barišić