Slobodna Dalmacija: 23. 02. 2002.

FLORENCE HARTMAN ZA SLOBODNU O MIŠLJENJIMA HAAŠKOG SUDA UPUĆENIM FEDERALNOM MINISTARSTVU PRAVDE:

Optužnice neće biti podignute za svih 62 osumnjičenika!

Mi samo provjeravamo dokumentaciju koju dobivamo od sudova iz BiH i dajemo upute ima li ili nema elemenata za podizanje optužnice. Može se dogoditi da na temelju dokaznog materijala bude podignuto deset optužnica od strane domaćih sudova, kazala je Hartman demantirajući da je riječ o haaškim optužnicama

SARAJEVO — Florance Hartman, glasnogovornica Haaškog tužiteljstva potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju da je na adresu Ministarstva pravde Federacije BiH proslijeđena dokumentacija koja sadrži mišljenja Ureda haaškog suda vezano za predmete koji su domaći organi pravosuđa proslijedili Međunarodnom sudu za ratne zločine, tražeći suglasnost i procjenu je li u konkretnim slučajevima riječ o ratnom zločinu ili ne.

Kako su pojedini sarajevski mediji pokušali spekulirati da je riječ o haaškim optužnicama, Hartmanova takve tvrdnje kategorički odbacuje. Riječ je o uobičajenoj suradnji između sudova u BiH s Haaškim tribunalom, točnije, o pomoći Tribunala domaćim sudovima kako bi se izbjeglo neutemeljeno podizanje optužnice po etničkom podrijetlu određene osobe.

O navodno 50 zapečaćenih koverti, o čemu je pisao sarajevski Dnevni Avaz, Hartmanova je kazala kako nije riječ o zapečaćenim kovertama.

— Mi samo provjeravamo dokumentaciju koju dobivamo od sudova iz BiH i dajemo upute ima li ili nema elemenata za podizanje optužnice. Može se dogoditi da na temelju dokaznog materijala bude podignuto deset optužnica od strane domaćih sudova, nikako svih 50, kako to spekuliraju mediji, kazala je Hartman.

Zanimljivo je da Hartmanova nije željela potvrditi točnost izjave Šahbaza Đihanovića, federalnog zamjenika ministra pravosuđa, koji je za Hinu izjavio da je popis od 62 osumnjičenika odmah proslijeđen tužiteljstvima u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Travniku i Bihaću.

O konkretnim imenima osumnjičenih glasnogovornica Hartman nije željela govoriti, samo je potvrdila da se među njima nalaze osobe iz svih bosanskohercegovačkih naroda.

Inače, Ministarstvo pravosuđa Federacije BiH je potvrdilo da je početkom ovog tjedna iz Haaga stigla suglasnost domaćim bosansko-hercegovačkim sudovima za pokretanje sudskih procesa za 62 osobe osumnjičene za ratne zločine.

— Ovo je da sada najmasovnija suglasnost haaškog tribunala bosanskohercegovačkim sudskim vlastima za pokretanje postupaka protiv osumnjičenika za ratne zločine, rekao je Džihanović.

On je objasnio kako se među ove 62 osobe nalaze osumnjičenici iz svih bosanskohercegovačkih naroda, ali da se svakoga tereti za individualnu odgovornost bez elemenata kolektivne odgovornosti naroda kojima pripadaju.

Džihanović je također rekao kako se iz Međunarodnog suda za ratne zločine mogu očekivati i novi popisi osumnjičenika kojima će se odobriti suđenje pred domaćim bosanskohercegovačkim sudovima.

Policijski dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su kako bi mogla slijediti uhićenja onih iz ove skupine od 62 osumnjičenika koji se ne budu željeli odazvati sudu pozivima na saslušanja.

Z. TULIĆ