Vjesnik : 25. 02. 2002.

Odričemo pravo HČSP-u da govori u ime svih pravaša

Predstavnik HČSP-a, odnosno njihov predsjednik za Njemačku, izrijekom nas je prozvao u pismu pod naslovom »Lako je dijeliti packe iz toplog berlinskog zapećka«, stoga smo mu dužni odgovoriti. Gospodin Ljubičić nas i našu stranku pokušava kompromitirati u javnosti. No, znakovit je njegov zaključak, na kraju dopisa, da s nama ne želi polemizirati, čime je priznao da mu je ponestalo argumenata, pa se poziva na »boračke zasluge«. Sve ono što podmeće nama upravo on čini u svom dopisu.

Njegov zaključak da s nama ne želi polemizirati potpuno ga razotkriva i to je izravno priznanje da mu je pomanjkalo argumenata. Kada bi se upustio u polemiku mogao bi se dovesti u škripac i zamjeriti se svojim gazdama, ili se boji da bi mogao »otkriti previše karata«, pa bi bio beskoristan za svoje koalicijske partnere.

Podmećući nama da brkamo činjenice sam brka činjenice. Zbrka je očita: Ili gospodin nije dobro napisao priopćenje, ili nije dobro pročitao dopis, ili si uzima za pravo da odredi tko je pravaš, a tko nije. Mi naprosto gospodinu Ljubičicu i HČSP-u odričemo pravo da govori u ime svih pravaša i neka na tome ostane. Neka gospodin Ljubičić objavi ispravak svog priopćenja i mi ćemo biti zadovoljni.

Nadalje, što se broja članova tiče, mi redovito šaljemo izvješća u Središnjicu, poštujući Statut stranke, za razliku od predsjednika HČSP-a iz Njemačke, koji je nekad bio presjednik u ogranku HSP-a u Berlinu, pa je propustio priliku da kaže zbog čega je isključen.

Sada pak, osim što neuspješno popravlja imidž HČSP-a, još se bavi i proricanjem budućnosti, pa si uzima za pravo da prognozira postotak glasova koje bi HSP, na čelu s Dobroslavom Paragom, dobio na nekim budućim izborima.

Pokazalo se, naime, da potpisnik pisma, koji s nama inače ne želi polemizirati, ne razumije izvorne pravaške ideje, a zanemarujući izvorne simbole, koji su utemeljeni prije više od stotinu godina, pravaštvo izvrgava ruglu. Od toga koristi ima samo HDZ, koji si uzima za pravo da zastupa tzv. konzervativno-desno biračko tijelo, iako bi ono programski i po tradiciji pripadalo HSP-u. Nije nam namjera baviti se unutarstranačkim pitanjima HČSP-a, ali nam je dužnost obraniti pravaštvo.

Gospodin koji se voli pozivati na svoj »borački staž« odbio je u lipnju 1991., kada je počela agresija na Hrvatsku, stupiti u postrojbe HOS-a, ali je malo prije početka sukoba u Bosni i Hercegovini izmedju Muslimana i Hrvata otišao »ganjati Muslimane u Jablanici«, što je uostalom i sam priznao.

Stoga mi čanovi HSP-1861 želimo puno sreće i HČSP-u i njihovu predstavniku, želimo im mnogo medijskih nastupa, mnogo članova i ubuduće, kada medijski istupaju, neka ostanu u »svojim okvirima« i da što prije shvate da nisu niti predstavnici svih pravaša, a još manje glasnogovornici Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Želimo im uspješnu i plodnu suradnju s koalicijskim partnerima, s lažnim magistrom na čelu, a da se što manje pozivaju na boračke zasluge, jer ono za što su se borili ovi predstavnici HČSP-a iz Berlina više ne postoji, a to je Herceg-Bosna.

IVAN MARIĆ i ŽELJKO PAVIČIĆ,

u ime članova i simpatizera HSP1861, Berlin