Večernji list: 25. 02. 2002.

JOSIP VRBOŠIĆ, HRVATSKI VELEPOSLANIK U BiH

Unutarnji ustroj BiH nije najsretniji

SARAJEVO - Hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić ocijenio je jučer prijateljskim i dobrosusjedskim odnose između Hrvatske i BiH i pritom istaknuo kako trenutačni nesporazumi ne smiju zasjeniti dosadašnje pozitivne rezultate. Govoreći kao uvodničar na tribini "Krug 99", koja okuplja istaknute sarajevske intelektualce, veleposlanik Vrbošić je kazao da hrvatska Vlada podupire suverenost i cjelovitost BiH, a istodobno se zauzima za takav ustroj te zemlje koji će osigurati punu ravnopravnost triju konstitutivnih naroda.

Veleposlanik Vrbošić kazao je kako je Hrvatska zainteresirana za predstojeće ustavne promjene u BiH te da pritom podupire rješenja koja će osigurati poštovanje ravnopravnosti triju naroda. - Hrvatska drži kako je za BiH najpogodnija simetrija ustavnog instrumentarija - kazao je Vrbošić, istaknuvši da i dalje ostaju otvorena pitanja poput uspostave Doma naroda u Republici Srpskoj.

Veleposlanik Vrbošić ocijenio je da postojeći unutarnji ustroj BiH nije najsretniji. Ističe, međutim, da se ne očekuje formalna revizija Daytona ili sazivanje neke nove mirovne konferencije o BiH, ali je kazao kako će Daytonski sporazum najvjerojatnije doživjeti "dogradnju" koja će se najprije očitovati kroz izmjene ustava dvaju entiteta.

Vrbošić je kazao kako je najbolji dokaz da Hrvatska podupire postojanje BiH kao funkcionalne države to što se praktično odustalo od Sporazuma o posebnim odnosima Hrvatske s Federacijom BiH. Umjesto njegovanja posebnih odnosa s jednim od identiteta, istaknuo je Vrbošić, Hrvatska je svoju politiku sada usmjerila na potporu središnjim tijelima vlasti u toj zemlji. Komentirajući otvorena pitanja između dviju zemalja poput statusa Luke Ploče, tzv. naftnog rata te nedavnog sastanka premijera Račana s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka iz BiH, veleposlanik Vrbošić je kazao kako ti problemi stvaraju nerealnu sliku o lošim odnosima između dviju zemalja. - I razvijene demokracije imaju neriješenih sporova poput trgovinskih - kazao je Vrbošić te dodao da sve to ne treba značiti kako su odnosi između Sarajeva i Zagreba loši. Zaključio je da otvoreni i konstruktivni kontakti na kraju uvijek daju rezultate. (H)