Jutarnji list: 25. 02. 2002.

SPORNI UGOVORI Kako je HDZ 1999. godine ubirao najamninu za gradske poslovne prostore na Jarunu

Na račun HDZ-a protuzakonito sjedao gradski novac od najma

Predsjednik GO HDZ-a Robert Pavičić potvrdio je kako je ta stranka omogućila nekim tvrtkama da mimo zakona unajme gradske prostorije

Piše: Hrvoje Appelt

Hrvatska demokratska zajednica je od 1. siječnja 1999. na svoj žiro račun 30108-671-726, bez odobrenja gradskih vlasti, usmjerila najmanje 10.476 njemačkih maraka naplaćenih od najamnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zagreba!

Protuzakonite ugovore o poslovnoj suradnji s privatnim tvrtkama, na temelju kojih je novac dospijevao na HDZ-ov račun, u ime HDZ-a potpisivao je Robert Pavičić, tadašnji predsjednik Područnog odbora HDZ-a Trešnjevka jug, a danas predsjednik Gradskog odbora HDZ-a.

Papire prikupili vijećnici

Kompletnu dokumentaciju s kronološkim prikazom protupravnog korištenja gradskih prostora sakupili su mladi vijećnici četvrti Trešnjevka jug.

Iako je Pavičić bio svjestan protuzakonitih radnji koje je potpisivanjem ugovora činio, što je i sam potvrdio, na upite zašto je to radio nije decidirano odgovorio nego je slijegao ramenima.

Prema dokumentaciji, Pavičić je u ime HDZ-a potpisao tri ugovora o zakupu poslovnog prostora u Našičkoj 22, a zakupcima je za najam uzimao izmeđdu 4,5 i 9,7 DEM po kvadratu?!

Pavičić je tvrtki Asing d.o.o. omogućio korištenje prostora od 48,25 četvornih metara uz nadoknadu od 400 maraka mjesečno. Prema uplatnicama iz dokumentacije, HDZ je naplatio najmanje tri najamnine od 1552 kune, a prema usmenom iskazu odgovorne osobe iz Asing d.o.o. vijećnicima, i sve ostale do raskida ugovora 10. ožujka 2000.

Prema Ugovoru, tvrtka Lokardo je za najam prostora od 100 četvornih metara na žiroračun HDZ-a plaćala 450 maraka mjesečno, a direktor Nenad Puratić rekao je vijećnicima da je zadnju najamninu HDZ-u platio u svibnju 1999. Posljednji ugovor koji su vijećnici pronašli HDZ je sklopio s Miroslavom Pandurićem. Za najam 72 četvorna metra on je plaćao mjesečni najam 700 maraka.

Dugovi se naplaćuju

Osim prostora u Našičkoj 22, Pavičić je u podnajam dao i onaj u Horvaćanskoj 54. Kao uredski prostor od 59 četvornih metara tadašnja gradonačelnica Marina Matulović-Dropulić dala je u studenom 1999. HDZ-u za 119 kuna, a Pavičić ga je iznajmio igraonici pa postolaru.

Ti su prostori danas bespravno useljeni, a u četvrti Trešnjevka jug ima ih jedanaest. Podaci o ostalim gradskim prostorima se obrađuju, a Željko Uhlir, pročelnik Ureda za upravljanje imovinom grada, kaže:

- Imali smo saznanja da je stanje po bivšim mjesnim zajednicama izvan kontrole. Izvješće vijećnika nam je pomoglo. Otkrili su da su bespravno davani gradski prostori, a neki dijelovi su zastrašujući. Utvrđujemo stvarno stanje i poduzet ćemo sve da se naplate potraživanja.

Stoga su, kaže Uhlir, napravljeni izvidi po terenu i popis zakupaca, a nakon obrade podataka po četvrtima regulirat će se status u poslovnim prostorima.

Šerk: Plaćali smo HDZ-u

Ante Šerk, direktor Asing d.o.o., kaže da je zakupcima u Našičkoj 22 bilo u interesu zakupiti prostore, pa su platili onome tko je najamninu tražio. - Jedno smo vrijeme plaćali mjesnoj zajednici, pa HDZ-u i sada smo status quo. Nama je u interesu da se to regulira. Inače, mladi HDZ-ovci su u potkrovlju imali prostorije gdje su se opijali, mi smo se zbog toga bunili i nekako ih smirili. Nitko nam ne može reći što će biti s tom zgradom.

Dropulić: Pavičić nije bio ovlašten

Poslovne prostore u Našičkoj 22 bivša Mjesna zajednica Gajevo dala je u zakup trojici privatnika 1991. godine. Svi su zakupci najamninu, osim na račun HDZ-a, jedno vrijeme uplaćivali na račun Grada Zagreba, a tijekom 1994. godine polovicu na račun NK Jaruna, a polovicu u Fond Grada Zagreba za vodoprivredu. Transakcije su napravljene bez odluke Grada. Zbog usmjeravanja novca na račun nogometnog kluba bez pravno valjane odluke nadležnog tijela, uputili smo dopis saborskoj zastupnici Dropulić, na koji odgovara: ‘Najamnina za sve prostore Grada u to se vrijeme uplaćivala u Fond Grada za vodoprivredu te u gradski proračun. O njima je odlučivao Upravni odbor Fonda ali član nisam bila.’ O Pavičićevim radnjama, M. Matulović-Dropulić nema nikakva saznanja, a niti vjeruje da je on to mogao činiti jer nije bio ovlašten.