Vjesnik : 25. 02. 2002.

»Kome je to stalo da poduzeće ide u stečaj?«

SPLIT, 24. veljače - Nezavisni sindikat Slobodne Dalmacije u nedjelju se oglasio priopćenjem za javnost koje je potpisao predsjednik Ivan Ugrin. Sindikat se »energično suprotstavlja opstruiranju konsolidacije poduzeća Slobodne Dalmacije d.d. koju svojim postupcima provodi Udruga polagatelja prava na dionice«. Zbog posljednje tužbe te udruge protiv države i Fonda za privatizaciju, navodi se dalje u priopćenju, Upravni odbor HFP-a donio je prošlog petka odluku da neće uplatiti 30 milijuna kuna na račun Slobodne za dokapitalizaciju društva. Fond je novac trebao uplatiti prema Vladinoj odluci o konsolidaciji splitske novinske kuće, a tim je novcem Slobodna trebala otplatiti dio dugova vjerovnicima.

»Pitamo se, kome je to u Slobodnoj Dalmaciji stalo da poduzeće ide u stečaj?! Nakon ove odluke Fonda bilo koji vjerovnik Slobodne može pokrenuti stečaj, pa se tako među ostalim spominje da je, primjerice, Croatia banka za nepokretanje stečaja u Slobodnoj tražila jamstva Fonda da će biti uplaćen novac kojim su trebali biti isplaćeni vjerovnici«, stoji u priopćenju.

Nezavisni sindikat ističe i da je ispravno postupio kad se protivio da, osim tri postojeća sindikata u kući, sporazum s direktorom Slobodne Dalmacije o daljnjim pregovorima sa HFP-om u procesu dokapitalizacije te novinske kuće potpisuje i Udruga polagatelja prava na dionice. U Nezavisnom sindikatu smatraju da samo sindikati, potpisnici sporazuma s direktorom, moraju dogovoriti izlaz iz nastale situacije kako bi se izbjegao stečaj i sačuvala radna mjesta, a Slobodna Dalmacija se strateškim ulaganjima izvukla iz dugogodišnje krize.

Među ostalim, članovi Nezavisnog sindikata zahtijevaju da se jedan njihov predstavnik uključi u rad Nadzornog odbora splitskih novina, »tim više što je na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora bilo riječi i o tome kako nije istina da Slobodnoj pada naklada nego da se dnevno krade desetak tisuća primjeraka novina«.

»Stoga inzistiramo da se navedena tvrdnja do kraja razjasni i apeliramo na direktora Srđana Kovačića da, prema potrebi, angažira i policijske istražitelje kako bi se ustanovila istina o fantomskim krađama i na taj način stalo na kraj padu naklade«, zaključuje se u priopćenju.

Irena Dragičević