Vjesnik : 25. 02. 2002.

Diplomacija u povojima

ZORAN VODOPIJA

Predsjednik Republike Stjepan Mesić vratio se s dalekoistočne turneje i objavio ono što već i vrapci znaju: hrvatska gospodarska diplomacija ne funkcionira. Kaže tako Mesić: Nije dovoljno samo slati poruke nego treba stalno biti aktivan. Naše tvrtke bi trebale dnevno komunicirati. (...) Na državnoj delegaciji nije da sklapa poslove, nego treba stvarati atmosferu za suradnju.Predsjednik nije trebao potegnuti do Bruneja i Indonezije da bi otkrio toplu vodu, a to je da Hrvatska već godinama više uvozi nego što izvozi (deficit je od 4 do 4,4 milijarde dolara). Ni bivša, a bogme dosad niti sadašnja vlast, nisu uspjele preokrenuti taj negativni trend.

S druge strane dobro je da je državni »challenger« korišten za takav put. Predsjednik je osim agenata i protokola vodio i gospodarstvenike koji su dobili priliku izbliza ispitati daleka tržišta. Novac za taj put, u svakom slučaju, nije potrošen uzalud. Pravi problem leži na drugim mjestima.Podjela posla bi trebala biti (ili je barem takva na zapadu) ovakva: predsjednik putuje i otvara vrata i stvara atmosferu. Gospodarski savjetnici u hrvatskim veleposlanstvima u zemljama koje je posjetio izvještavaju Ministarstvo vanjskih poslova u Zagrebu što je dogovoreno i uspostavljaju kontakte s hrvatskim tvrtkama. U sve se uključuje i Hrvatska gospodarska komora, osobito ako u blizini područja posjeta ima svog predstavnika.

U stvarnosti sve to izgleda malo drukčije: gospodarski savjetnici šalju dopise u MVP gdje oni prolaze uobičajenu proceduru i šalju se u druga ministarstva i zainteresirane tvrtke. Time je postignut temeljni preduvjet za neefikasnu gospodarsku diplomaciju: ili ne odgovori drugo ministarstvo, ili mudro šuti tvrtka koja bi trebala biti zainteresirana i kojoj se traži posao. Na kraju hrvatski gospodarski savjetnik u udaljenoj zemlji ne dobiva nikakvu povratnu informaciju ili je dobiva kad je posao već dobila tvrtka iz neke treće zemlje.

U državi u kojoj je najunosniji posao deset godina bio šverc-komerc dok se posebno stimulirao uvoz a destimulirao izvoz, promjene preko noći nisu moguće. Što je poduzela nova vlast? Malo.

Nije iskorišten promotivno zahvalan trenutak odlaska HDZ-a i dolaska demokratske koalicije, nije dana odgovarajuća uloga HGK-u u inozemstvu, a u MVP-u je ukinuta uprava koja se bavila gospodarstvom i diplomati specijalizirani za gospodarstvo razmješteni su po ostalim upravama.

Hrvatska gospodarska diplomacija još je u povojima a već je trebala, s obzirom na starost države, barem hodati, ako ne i trčkarati i učiti u osnovnoj školi.