Jutarnji list: 26. 02. 2002.

ZAGREBAČKA KRIZA Zagrebački HNS odustao od trećeg kruga pregovora sa SDP-om

Bandić Račanov kandidat u slučaju gradskih izbora

HNS je pozvao SDP Zagreba da prestane ‘proizvoditi krizu' i predloži gradonačelnika, odgovorivši na pismo kojim gradski SDP traži da se Čačić prestane upletati u gradsku izvršnu vlast

Piše: Ana Dasović

Ivica Račan u nedjelju je dao pristanak Milanu Bandiću da bude nositelj liste i SDP-ov kandidat za gradonačelnika u slučaju novih izbora. Račan je taj pristanak dao Predsjedništvu Gradske organizacije SDP-a na njihovu sastanku u nedjelju, prije konferencije za novinare na kojoj je gradski SDP uputio otvoreno pismo HNS-u. Iako to zasad nigdje nije objavljeno, Račanov pristanak nalazi se u izvješću sa sastanka Predsjedništva.

Dan kasnije nije održan treći krug pregovora između gradskih organizacija SDP-a i HNS-a o podjeli vlasti u Zagrebu jer je Gradska organizacija HNS-a odustala od toga nakon otvorenog pisma SDP-a i donijela odluku da sa stranačkom središnjicom održi dodatne konzultacije. Gradski HNS javnim je pismom pozvao gradski SDP da prestane "proizvoditi krizu vlasti" te da izađe s prijedlogom novog gradonačelnika. Time je odgovorio na otvoreno pismo SDP-a Zagreba kojim SDP traži da se Radimir Čačić prestane upletati u zagrebačku izvršnu vlast. SDP ujedno traži Čačićevu ispriku.

Produbljena koalicijska kriza

Predsjedništvo zagrebačkog SDP-a jučer je u terminu za pregovore održalo sjednicu u povodu razbuktale krizne koalicijske situacije i donijelo zaključak da će SDP učiniti sve da dođe do novog dogovora.

- Dogovorili smo se da za danas pripremimo prijedloge za redefiniranje koalicijskog sporazuma, da odredimo pravila igre. Na žalost, dogodilo se ono što smo najmanje očekivali: prekid vjerujem trenutni, pregovora. Želim vjerovati da ovaj trenutni prekid pregovora ili ‘time out' koji traže naši kolege da rasprave situaciju unutar HNS-a neće trajati dulje od 12 odnosno 24 sata - rekao je Milan Bandić nakon sjednice. Uz rok koji su dali "kolegama iz HNS-a", Bandić je ponovio i da SDP neće učiniti nijedan krivi potez u zaustavljanju strateških projekata Zagreba. No, dodao je, SDP nije mogao prijeći preko novih napada iz vrha HNS-a.

Esdepeovci su istaknuli da su sastavili prijedlog novog koalicijskog sporazuma i deklaraciju o poslijeizbornim pravcima djelovanja, te pozvali HNS da do srijede učini isto. Na pitanje novinara je li to prekratak rok za dogovor prije sjednice, Bandić je odgovorio da je SDP spreman čekati i do subote, kada istječe zakonski rok za izbor gradonačelnika. No, potpredsjednik GO SDP-a Zdravko Tomac jasno je obznanio da bez dogovora o sporazumu neće biti ni koalicije.

Raščišćavanje odnosa

- Mi ništa drugo ne radimo osim raščišćavanja odnosa u koaliciji. Zato smo obavijestili javnost da ima problema između HNS-a i SDP-a te da ovakvi odnosi ne garantiraju daljnji uspješan rad koalicije. Ako ih ne raščistimo, nema smisla birati novoga gradonačelnika jer nema šansi da takva koalicija traje dulje od 15 dana - zaključio je Tomac.

HNS: Ne želimo stvarati krizu

Gradski HNS odlučio je na otvoreno pismo SDP-a uzvratiti na isti način, te je koalicijskom partneru jučer preko medija uputio otvoreno pismo:

"Jasno kažemo da mi nadalje ne želimo sudjelovati u proizvodenju krize, kojoj i vaše pismo doprinosi. U dva dosadašnja razgovora između gradskih organizacija HNS-a i SDP-a uporno smo nastojali smiriti i stabilizirati situaciju. Bez obzira na sve vaše napade na nas, na naše članove Poglavarstva i gradske zastupnike, smatramo da je to ishitrena i neracionalna reakcija. HNS će i dalje, usprkos svim pritisama, izazovima i objedama, nastojati sačuvati koalicijšku vlast u Zagrebu", upozorava GO HNS-a u svom pismu. HNS u pismu ističe da je u ovom trenutku, kao i nekoliko posljednjih tjedana, na potezu SDP, koji treba predložiti novog kandidata za gradonačelnika. "Smatramo potpuno neprimjerenim da GO SDP-a napada čelništvo HNS-a te pokušava stvoriti razdor u našoj stranci. HNS je zajedno s SDP-om nositelj gradske vlasti i tako će se i ponašati. Ako SDP smatra da ima nerašašćenih odnosa s vodstvom HNS-a, onda to treba i rješavati na razini vodstava dviju stranaka", poručuje gradski HNS. Sastanak gradskog HNS-a i stranačke središnjice trebao bi se održati sutra ili u srijedu.