Večernji list: 26. 02. 2002.

PREMIJER RAČAN O SASTANKU PETORKE

Koalicija ovisi o odlukama Malog vijeća HSLS-a

ZAGREB - Šefovi vladajućih stranaka jučer su održali još jedan dug sastanak na kojem su se o nekim temama uspjeli i dogovoriti, ali budućnost koalicije još je neizvjesna. Odluči li Malo vijeće HSLS-a na današnjem sastanku povući ministre iz Vlade, jednostrano i bez konzultacija s koalicijskim partnerima, Račan kao premijer i ostali članovi petorke odredit će se prema tim potezima HSLS-a. Račan tumači da prema sadašnjem koalicijskom ugovoru jednostrano povlačenje ministara nije moguće. Ako neka stranka to učini neovisno o koalicijskom ugovoru, ostale stranke, a i premijer, moraju procijeniti mogu li u takvim uvjetima nastaviti rad.

Premijer podsjeća da je Vladi i njemu vrlo važno zašto se nekoga povlači iz Vlade. Povlači li se nekog ministra zato što je pridonio radu Vlade, to znači da između dotične stranke i Vlade postoje programske razlike. U tom slučaju, treba raspraviti razlike u gledanju na Vladin program, a u slučaju sadašnjeg zamjenika premijera Gorana Granića, čini se da je upravo takav slučaj.

Račan je i jučer govorio o "dobrom doprinosu" Gorana Granića u radu Vlade, a opovrgnuo je da je išta o kadrovskim promjenama već dogovorio s Budišom.

Petorka je jučer dogovorila promjenu dva ili tri člana sadašnjega koalicijskog ugovora. S prijedlozima tih promjena bit će upoznata vodstva stranaka, a tek nakon toga slijedit će konačno izjašnjavanje. Ne objašnjavajući podrobno promjene, Račan naznačuje da se radi o izjašnjavanju u kriznim situacijama. Podsjetio je da se u dvogodišnjem stažu koalicije samo u jednom slučaju dogodilo preglasavanje.

Što ako nakon kadrovske odluke Malog vijeća HSLS-a slijedi ocjena da se u novonastalim okolnostima težak posao koalicije ne može nastaviti? Račan poručuje da je umjeren optimist, ali dodaje: - Kao što su neki članovi koalicije najavili da će poduprijeti manjinsku Vladu, to može učiniti i SDP, povlačeći se iz Vlade. Račan je izokola dakle opet rekao da SDP neće biti za opstanak koalicije po svaku cijenu.

HSLS: Budiša umjesto Granića

Iz HSLS-a je potvrđeno da će Malo vijeće danas raspravljati o radu svojih ministara. Prema najavama iz krugova bliskih vodstvu stranke, HSLS ostaje pri tome da Dražen Budiša treba zauzeti mjesto sadašnjeg zamjenika premijera Gorana Granića. Kad je riječ o drugim ministrima, čini se da bi se HSLS mogao postaviti fleksibilnije nego što je isprva najavljivano te tražiti odlazak samo ministra gospodarstva Fižulića. Pozicija ministra znanosti Kraljevića još se čini neizvjesnom. Članovima Vlade mogli bi ostati Radoš, a i Goran Granić, ali na drugom mjestu. Neprijeporan je položaj ministra zdravstva Vlahušića.

D. Knežević