Vjesnik: 26. 02. 2002.

HDZ BiH spreman na preregistraciju u skladu s Petritschevim zahtjevima

MOSTAR, 25. veljače (Od Vjesnikova dopisnika) - »Vjerujem da će Statut HDZ-a BiH na sjednici Središnjeg odbora, koja će se najvjerojatnije održati 9. ožujka u Mostaru, prilagoditi novonastaloj situaciji, nakon čega nikakvih pravnih problema ne bi smjelo biti s prijaveom i sudjelovanjem HDZ-a BiH na izborima u BiH 5. listopada«, rekao je za Vjesnik glavni tajnik HDZ-a BiH Josip Merdžo. To je ujedno i odgovor na zahtjev visokog predstavnika Wolfganga Petritscha za urednom preregistracijom stranke. Naime, aktualni predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić ne može zastupati stranku jer ga je smijenjio upravo Petritsch.

Merdžo »ne želi prejudicirati« hoće li upravo on, kako se nagađa u medijima, naslijediti Antu Jelavića na čelu stranke. Ustvrdio je tek kako je HDZ BiH u stalnom kontaktu sa Županijskim sudom u Mostaru nakon Petritscheva upozorenja te kako se nada da će sud dati stranci razuman rok za preregistraciju onako kako to zahtijeva Petritsch.

Sam Jelavić, pak, nedavno je najavio mogućnost povlačenja iz politike u svibnju ove godine ukoliko se ustvrdi da je on, nakon Petritscheve odluke, prepreka izlasku HDZ-a BiH na izbore, uz mogućnost povlačenja i još nekolicine visokih dužnosnika HDZ-a koje je smijenio visoki predstavnik.

»Svježe krvi«, kako stvari sada stoje, moglo bi biti (i) na nižim razinama unutar stranke gdje su upravo u punom jeku pripreme za unutarstranačke izbore. Krajnji rok za održavanje izbornih skupština je 1. svibnja. Glavni tajnik HDZ-a BiH posebno ističe »vrlo jaku preporuku« vodstva stranke o »neobnašanju iste dužnosti unutar HZD-a BiH u više od dva mandata uzastopce«, odnosno da se mjesta ustupe mladim, školovanim kadrovima«.

Mario Marušić