Večernji list: 26. 02. 2002.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA OD SRJ ZAHTIJEVA ŠTO PRIJE NOVA IZRUČENJA

Dolari za Beograd čekaju u Hagu

Savezna jugoslavenska i srbijanska vlada ponovno su pod sve jačim pritiskom međunarodne zajednice, koja traži nova izručenja ratnih zločinaca. Nakon što je američki veleposlanik u Beogradu William Montgomery podsjetio jugoslavenskog predsjednika Vojislava Koštunicu da SAD očekuju do 31. ožujka izručenje barem trojice osumnjičenika, u Beogradu je jučer i visoki predstavnik UN-a u BiH Wolfgang Petritsch pozvao SRJ da surađuje sa sudom u Den Haagu.

Vodstvo Jugoslavije i Srbije ima sve manje manevarskog prostora i morat će krenuti s novim izručenjima. Predah koji su dobili izručenjem Slobodana Miloševića odavno je istekao te daljnja ekonomska pomoć i uključivanje u međunarodne institucije ovise o uhićenjima. Američki je Kongres slanje milijuna dolara uvjetovao izručenjima do kraja ožujka, što je Montgomery ponovno podcrtao. Top-lista haških želja odavno je poznata: Ratko Mladić, Radovan Karadžić, vukovarska trojka i Miloševićevi najbliži suradnici. Haški sud i zapadne zemlje sve više gube strpljenje jer se znaju adrese svih osumnjičenika, osim Radovana Karadžića. Iako stalno tvrde da ne znaju gdje je Ratko Mladić, tamošnji dužnosnici sve češće neizravno potvrđuju da je u SRJ, što već mjesecima tvrdi Carla del Ponte. Premijer Srbije tako je prekjučer izjavio da srbijanski MUP neće privoditi Ratka Mladića. Đinđić je izjavio da bi njegovo uhićenje moglo izazvati građanski rat jer je u SRJ 200.000 izbjeglica iz BiH. I Petritsch je najavio da će s Vojislavom Koštunicom popričati o Ratku Mladiću. Đinđić ne želi izručiti Mladića, a ponovno je kritizirao EU da ne šalje obećan novac.

Za isprike i odugovlačanje iz Beograda više nitko nema razumijevanja. Jasno je da se srbijanski političari ne boje građanskog rata, nego se bore za prevlast u zemlji, a suradnja s Hagom jedno je od najvažnijih pitanja. Svima je u SRJ jasno da se izručivati mora, samo je pitanje tko će to činiti. Zbog odgovornosti za izručenja zapinje i izrada Zakona o suradnji s Haškim sudom u SRJ. Dok većina stranaka u DOS-u želi da se Zakon donese samo na saveznoj razini, jer je SRJ mjerodavna za međunarodne obveze zemlje, Koštuničin DSS traži da zakon prihvate skupštine i SRJ i republika. Čini se da se time želi odgovornost prebaciti na razine vlasti, ali time bi se i izručenja opet mogla odugovlačiti na pitanjima mjerodavnosti. Međutim, ni nepostajanje Zakona o suradnji s Haškim sudom ne sprečava izručivanja. Zapad je podsjetio vlasti u Beogradu da se osumnjičene za ratne zločine može poslati u Hag kao i Slobodana Miloševića primjenom Uredbe vlade Srbije, kojom se izravno primjenjuje Statut suda.

V. Barišić

Vijeće Europe proziva Đinđića

STRASBOURG - Savezna Republika Jugoslavija (SRJ) treba "potpuno i bez ikakve dvosmislenosti surađivati" s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY), izjavio je u jučer predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Peter Schieder, osuđujući izjave srpskog premijera Zorana Đinđića.

"Obaveza koju ima SRJ, a odnosi se na njezinu suradnju s ICTY-jem i u prvom redu na predaju svih optuženih koji su na njezinu teritoriju, ne ovisi o tome što premijer ili netko drugi misle o načinu na koji je sud dosad radio", rekao je Schieder.

"Poštovanje te obveze pratit će izbliza istražitelji koji prate zahtjev za pristupanje SRJ-a u Vijeće Europe", istaknuo je Schieder, dodajući kako je "puna suradnja sa Sudom u interesu jugoslavenskog naroda jer narod odbacuje kolektivnu odgovornost za zločine koji su počinjeni".

U interviewu za njemački tjednik Der Spiegel Đinđić nazvao "skupim cirkusom" proces suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću. (H)