Slobodna Dalmacija: 26. 02. 2002.

PREDSTAVNICI TRIJU NARODA U HAAGU GOTOVO NE KOMUNICIRAJU

Tri časnika "uboga" - ne znaju jedan za drugoga

Bošnjački časnik za vezu Adnan Ahmić potvrdio je da je iz Haaga donio suglasnost za procese protiv 62 Srba i Hrvata osumnjičena za ratne zločine nad Bošnjacima. Goran Mihaljević, hrvatski časnik za vezu, pojasnio je da je komunikacija između tri časnika potpuno odvojena

SARAJEVO — U ponedjeljak je u Sarajevu Predsjedništvo BiH organiziralo predpripremni sastanak na kojem je razmatralo aktivnosti vezane za domaće sudove u preuzimanju procesuiranja ratnih zločina od Haaškog tribunala, a na temelju ranijih zaključaka Predsjedništva BiH.

Sastanku su nazočili predstavnici Ureda Haaškog tribunala u BiH te časnici za vezu s Haaškim tribunalom Goran Mihaljević, Adnan Ahmić i Trivun Jovičić te predstavnici federalnih pravosudnih organa.

Predsjedatelj bosanskohercegovačkog Predsjedništva Beriz Belkić rekao je da je cilj sastanka bio u pronalaženju konkretnog odgovora kako bi se realizirala verbalna potpora koju je dala tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte koncem prošle godine prigodom svoga posjeta Sarajevu. Podsjetimo, Del Ponte je dala verbalnu potporu da se u domaćem pravosuđu procesuiraju pojedini slučajevi do određene razine težine ratnog zločina.

Predsjedništvo se još tada, naglasio je Belkić, opredijelilo da takva inicijativa podrazumijeva sudjelovanje i stranih sudaca te superviziju od Haaškog tribunala. Predsjedništvo BiH je u to vrijeme preporučilo potrebu preispitivanja svih mogućih modela koji se mogu primijeniti u domaćem sudstvu.

Unatoč različitim pristupima realizaciji ove ideje, Predsjedništvo je donijelo tri konkretna zaključka. Prvi se odnosi na nadležnost pravosudne strukture u BiH i njezine mogućnosti u obavljanju ovako složene zadaće, drugi zaključak vezan je za materijalne propise i treći koji se odnosi na pitanje ima li uopće adekvatnih uvjeta u domaćim sudovima da se prva dva zaključka mogu provesti u djelo.

Uspostavljena je također ekspertna skupina koja bi ispred Predsjedništva BiH nastavila rad na predloženim aktivnostima. Prema Belkićevim riječima, njihova prioritetna zadaća je da žurno obave razgovor s misijom Haaškog tribunala u BiH, potom stupe u kontakt s misijama OHR-a i UN-a u BiH, institucijama koje su involvirane u reforme pravosudnog sustava u BiH te se zatraži od njih ekspertna i financijska potpora.

O prošlotjednim spekulacijama o navodno pristigloj suglasnosti od Međunarodnog suda domaćim sudovima za pokretanje sudskih procesa za 62 osobe bošnjački časnik za vezu pri Haaškom sudu Adnan Ahmić potvrdio je da je on osobno iz Haaga predao materijal u Ministarstvo pravosuđa Federacije. Riječ je, kako kaže Ahmić, o Srbima i Hrvatima osumnjičenim za ratne zločine nad Bošnjacima u BiH.

Goran Mihaljević, hrvatski časnik za vezu, za Slobodnu Dalmaciju pojasnio je da je komunikacija između tri časnika potpuno odvojena kao i izravno obraćanje tribunalu te je o suglasnosti za pokretanje postupaka čuo iz tiska.

— U ponedjeljak putujem u Haag i tražit ću detaljno objašnjenje o ovom slučaju, a već tijekom sutrašnjeg dana trebao bih se sastati s ministrom pravosuđa Federacije BiH i možda ću imati nešto više pojedinosti koje se odnose na pristigle suglasnosti iz Haaga.

Zlatko TULIĆ