Vjesnik: 27. 02. 2002.

Budiša zatražio da Granić, Fižulić i Tušek odu iz Vlade!

Kao razlog jednoglasne odluke Malog vijeća navedeno je nezadovoljstvo radom trojice članova Vlade/ Budiša je Račana obavijestio o odluci odmah nakon sastanka/ Odbije li premijer zaključke Malog vijeća, Veliko vijeće donijet će »odgovarajuće odluke«, izjavio je glasnogovornik stranke Kontić/ HSLS će predložiti Budišu za zamjenika premijera, a o tome može li Granić ostati u Vladi izvan kvote HSLS-a »nije se raspravljalo« / Na sjednici nije bio jedan od potpredsjednika stranke, Ivan Čehok

ZAGREB, 26. veljače - Malo vijeće Hrvatske socijalno liberalne stranke na sjednici održanoj u utorak navečer donijelo je jednoglasnu odluku da iz Vlade povuku zamjenika premijera Gorana Granića, ministra gospodarstva Goranka Fižulića i ministra pomorstva, prometa i veza Alojza Tušeka zbog, kako je rečeno nakon sjednice, nezadovoljstva njihovim radom. Odmah nakon završetka trosatne sjednice, o tom je zaključku predsjednik HSLS-a Dražen Budiša obavijestio premijera Ivicu Račana. koju tu odluku nije komentirao.

Na mjesto zamjenika premijera HSLS će predložiti Dražena Budišu, a na preostala dva mjesta biti će predložena dva kandidata, ali njihova se imena još ne znaju. No sasvim je sigurno da oni neće doći iz redova povučenih ministara, što, drugim riječima, znači da Goran Granić neće biti predložen za ministra gospodarstva, kakve su se glasine širile.

O tim je zaključcima Malog vijeća HSLS-a novinare izvijestio glasnogovornik stranke Joško Kontić. On nije htio šire obrazlagati čime to, konkretno, stranka nije zadovoljna, kada je riječ o radu ministara. Oni su o tome, doduše, raspravljali, ali je zaključeno kako će najprije Dražen Budiša o razlozima obavijestiti ministre koji izlaze iz Vlade. Budiša će započeti razgovore s premijerom Račanom i tek će nakon toga konačnu odluku o novim ministrima donijeti Malo vijeće. Članovi Malog vijeća nadaju se, rekao je Kontić, da će se cijeli taj posao okončati vrlo brzo.

Na pitanje novinara može li Goran Granić ipak ostati u Vladi, makar ne u HSLS-ovoj kvoti, Joško Kontić je odgovorio kako o tome nije bilo riječi na sjednici Malog vijeća. Na novinarsko pitanje neće li to izazvati raspad koalicije, glasnogovornik stranke nije odgovorio, rekavši kako je Malo vijeće donijelo zaključke i kako na njih očekuju odgovor. Ako premijer odbije zaključke Malog vijeća, predsjednik stranke Dražen Budiša zatražit će sazivanje Velikog vijeća koji će u skladu s Statutom donijeti odgovarajuće odluke.

Na pitanje novinara neće li preostala tri ministra: Jozo Radoš, Hrvoje Kraljević i Andro Vlahušić, u znak protesta također izaći iz Vlade, kako su svojevremeno najavljivali, o Kontić je rekao kako članovi Malog vijeća očekuju da će trojica ministara poštovati stav stranke, ali ako ipak podnesu ostavku, HSLS će »pronaći rješenje i za tu situaciju«. Međutim, nema razloga da ti ministri i neki zastupnici u Saboru postanu oporba: »Kakva oporba, i kome oporba?«, odgovorio je novinarima protupitanjem Joško Kontić.

Na sjednici Malog vijeća Budiša je izvijestio članove »stranačke vlade« o pregovorima što ih je vodio s koalicijskim partnerima, te o zakonskom prijedlogu privatizacije Ine i HEP-a, o čemu će svoj stav dati stranka prije nego što prijedlog stigne u Sabor. Predsjednik stranke izvijestio je Malo vijeće i o potrebi redefiniranja koalicijskog ugovora te o tome koji su prijedlozi naišli na odobravanje, a koji na odbijanje partnera. Vodstvo HSLS-a, rekao je Konti nada se da će koalicijski sporazum biti promijenjen u što kraćem roku.

Sjednici Malog vijeća nije prisustvovao jedan od četiri potpredsjednika stranke, Ivan Čehok.

Aleksa Crnjaković