Novi list: 27. 02. 2002.

IZVORI NAŠEG LISTA TVRDE DA SLOBODAN MILOŠEVIĆ U HAAGU KORISTI OBAVJEŠTAJNE PODATKE DRŽAVNE SIGURNOSTI I VOJSKE SRJ

Unaprijed pripremana obrana

Biljana Kovačević-Vučo (YUCOM): To može biti i otežavajuća okolnost za Miloševića jer pokazuje da je bio dobro upućen u sve što se događalo na Kosovu

BEOGRAD - Biljana Kovačević-Vučo iz Jugoslavenskog komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) ocijenila je jučer kako Miloševićev način obrane pred Haškim tribunalom pokazuje da ga “podacima snabdijeva netko jako dobro obaviješten”, ali da to može biti i otežavajuća okolnost za bivšeg jugoslavenskog predsjednika.

“Možda je to neki centar moći u Srbiji ili možda neka strana obavještajna služba. Ali, to su špijunsko-političke igre u koje ne bih ulazila”, izjavila je Biljana Kovačević-Vučo za agenciju Beta, a objavili su beogradski elektronski mediji. “Fascinira koliko podataka Milošević zna. Ali, to može biti otežavajuća okolnost za njega, jer pokazuje da je imao apsolutni uvid u sve što se događalo na Kosovu”, rekla je Biljana Kovačević-Vučo. Njezine ocjene dobrim dijelom potvrđuje izvor za naš list blizak Ministarstvu unutarnjih poslova koji je želio ostati anoniman. Ovaj nekadašnji dužnosnik MUP-a Srbije, naime, tvrdi kako je Milošević “znajući da je protiv njega podignuta optužnica za zločine na Kosovu, još prije promjena 5. listopada 2000. i kasnijeg uhićenja koristio svoj položaj i uz pomoć odanih suradnika sačinio vlastiti arhiv na osnovu operativnih podataka Službe državne sigurnoosti, a vjerojatno i Kontraobavještajne službe Vojske Jugoslavije”. Sugovornik našeg lista ukazuje i na “činjenicu da je bivši načelnik Državne sigurnosti Srbije Radomir Marković opstrukcijom predsjednika Jugoslavije Vojislava Koštunice ostao na toj dužnosti još nekoliko mjeseci, što je bio dovoljno dugo razdoblje da se dokumenti i arhive unište ili drugačije upotrebe”. Ovaj izvor podsjeća i na “koincidirajući detalj” da je Okružni sud u Beogradu izrekao Markoviću kaznu zatvora “zbog odavanja službene tajne i manipuliranja diskovima s tajnim podacima”, što se može dovesti i u vezu sa zloporabama državnih tajni u koje su se ubrajali i podaci Službe za Kosovo. Naš sugovornik smatra da Milošević u Haagu ima “odličnu logističku podršku”, ali nije mogao precizirati tko, osim pravnih savjetnika, čini njegov tim suradnika. Beogradski tjednik “Nedeljni telegraf”, pak, tvrdi da zakup prostora i “posao” Miloševićevih savjetnika i suradnika plaća “izravno njegov sin Marko Milošević” koji se već duže od godinu dana nalazi u inozemstvu.

“Predstava za publiku u Srbiji”

Biljana Kovačević-Vučo smatra da se Haško tužiteljstvo “katastrofalno” pripremilo za suđenje Miloševiću i time “vrijeđa sve koji su se zalagali da bivši predsjednik SRJ bude smijenjen, uhapšen i izručen Haškom tribunalu”. Kovačević-Vučo ukazuje da je Milošević zbog političkih elemenata u optužnici “u prednosti, jer poznaje cijelu situaciju i selektivno primjenjuje činjenice koje zna, što ostavlja snažan dojam na publiku u Srbiji”.

Bojana OPRIJAN ILIĆ