Jutarnji list: 27. 02. 2002.

KUPNJA INE Najizgledniji partner danas u Zagrebu s potpredsjednikom Vlade

Tajni sastanak Linića s MOL-om

ZAGREB - Istvan Hernady, predsjednik NO-a mađarskoga MOL-a, Gyorgy Mossony, generalni direktor, te Zoltan Aldot, potpredsjednik za strateški razvoj, danas dolaze na tajni sastanak u Zagreb kako bi s državnim dužnosnicnna ispitali mogućnost kupnje Ine.

Neslužbeno doznajemo da će se predstavnici MOL-a ujutro naći s Upravom Ine, nakon toga će ih u Vladi primiti vjerojatno Slavko Linić, a za 16 sati zakazan je sastanak u Ministarstvu gospodarstva. Osim austrijskog OMV-a, MOL je najizgledniji strateški partner Ine, koji je i prije dvije godine, u vrijeme HDZ-ove vlade, bio zainteresiran za kupnju naše naftne tvrtke. U međuvremenu je MOL nastavio okrupnjavanje pa je kupio udjel u poljskoj naftnoj tvrtki PKN, a deset posto kompanije prodao je austrijskom OMV-u. Istodobno je zainteresiran i za privatizaciju naftnih tvrtki u Jugoslaviji. Zastupnici vladajuće koalicije jučer su održali zajedničku, za javnost zatvorenu sjednicu na kojoj su ih članovi Vlade upoznali s detaljima najavljenih privatizacija dvaju državnih poduzeća Ine i HEP-a. Sjednici su prisustvovali premijer Ivica Račan, potpredsjednik Vlade Slavko Linić i zamjenica ministra gospodarstva Maja Brinar.

Od Vlade je zatraženo da jasno kaže hoće li Sabor moći nadzirati cijeli tijek privatizacije. Zaposlenici Ine zahtijevaju da im se u privatizaciji domaće naftne kompanije omogući otkup od 15 do 17 posto dionica, koliko je dovoljno da bi se namirilo 35 tisuća polagatelja prava koje čine zaposleni, umirovljeni te bivši djelatnici Ine. - Nismo protiv privatizacije Ine, ali ne želimo netransparetan način, kako to čini Vlada –rekao je Zdenko Mučnjak, predsjednik HUS-a u sklopu kojeg djeluje Inin sindikat - INAŠ.

Mučnjak smatra da nije vrijeme za privatizaciju Ine i HEP-a jer privatizacija ne znači i kvalitetno upravljanje. Najavio je da će HUS zatražiti ocjenu ustavnosti zakonskog prijedloga, a ako zatreba, pokrenut će sindikalne akcije za zaštitu prava radnika Ine.

(N. K. G.)