Jutarnji list: 27. 02. 2002.

RATNI ZLOČINCI Independent tvrdi da su beogradske vlasti povukle ključan potez

Vojska Mladiću otkazala zaštitu, slijedi uhićenje?

Komentari anonimnog srpskog dužnosnika prva su potvrda da je Mladić, u najmanju ruku, provodio neko vrijeme u Srbiji te je iz toga jasno da je pod jurisdikcijom civilnih vlasti

Iz Londona: Nataša Magdalenić Bantić

Jugoslavenska vojska otkazala je zaštitu Ratku Mladiću, čime su beogradske vlasti otvorile put njegovu hapšenju, tvrdi jučerašnji britanski list Independent.

Beogradska dopisnica tog lista navodi izjavu anonimnog srpskog dužnosnika koji tvrdi da je VJ prije nekoliko tjedana Mladića prepustila samog sebi, opisujući ga kao “izgubljenog, zbunjenog čovjeka koji bi radije izvršio samoubojstvo nego se predao Haagu".

Kakav aranžman s vojskom?

Kakav je točno aranžman s jugoslavenskom vojskom Mladić imao još uvijek nije poznato, piše Independent, dodajući da se on i dalje često seli s jednog mjesta na drugo kako bi izbjegao uhićenje. Kao nekoliko Mladićevih posljednjih boravišta list navodi njegovu kuću u beogradskom predgrađu Banovo brdo, jednu vojarnu u Valjevu te bunker u Han Pijesku u Republici Srpskoj.

Komentari anonimnog srpskog dužnosnika prva su indirektna potvrda da je Mladić, u najmanju ruku, provodio neko vrijeme u Srbiji, a iz toga je jasno i daje taj umirovljeni časnik pod jurisdikcijom srpskih civilnih vlasti. List podsjeća kako su, nakon privođenja Slobodana Miloševića, Ratko Mladić i Radovan Karadžić dva najviša traženika Haaškog tribunala, te da su vlasti u Beogradu pod stalnim i sve većim pritiskom da predaju dvojicu bivših ratnih vođa. Prvi čovjek međunarodne zajednice u Sarajevu Wolfgang Petritsch u nedjelju je jugoslavenskom ministru vanjskih poslova Goranu Svilanoviću rekao da stabilnost čitavog Balkana ovisi o uhićenju zapovjednika odgovornih za ratne zločine protiv čovječnosti tijekom rata u Bosni. Nakon razgovora s premijerom Đindićem, međutim, Petritsch nije dao nikakvu izjavu, iz čega britanski Independent zaključuje da Đindić, koji je imao ključnu ulogu u hapšenju i izručivanju Slobodana Miloševića, nije dao nikakva čvrsta obećanja o Mladićevu slučaju.

Đinđić strahuje od atmosfere

Đindić, koji je izrazito pragmatičan, zbog sadašnje atmosfere u Beogradu zbog Miloševićeva suđenja procjenjuje da bi bilo vrlo teško donijeti bilo kakvu dramatičnu odluku, jer bi to pokrenulo lavinu podrške za bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije. List prenosi rezultate istraživanja javnog mnijenja koji pokazuju da dnevne prijenose iz Haaga u Jugoslaviji gleda polovica stanovništva, te da je Milošević na više od 60 posto gledatelja ostavio dobar dojam.