Slobodna Dalmacija: 27. 02. 2002.

BIVŠI JUGOSLAVENSKI PREDSJEDNIK SVE AROGANTNIJI PREMA SUCU RICHARDU MAYU

Milošević: Ovaj sud se jedini stavlja na stranu terorizma

DEN HAAG/ZAGREB - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević u utorak je ponovno zatražio sudsko vijeće Haaškog suda da ga pusti na slobodu tijekom suđenja kako bi se mogao pripremati za svoju obranu.

- Ponovno zahtijevam da me se pusti na slobodu jer imam pravo na ravnopravnost u sredstvima i obrani - rekao je Milošević prigovorivši sudskom vijeću zbog toga što mu je dan ranije bio uskraćen telefon što ga je, kako tvrdi, u odnosu na tužiteljstvo iza kojeg stoji golemi pogon, dovelo u neravnopravni položaj.

- Jedino sredstvo s kojim raspolažem je telefon, a čak i taj telefon ne radi - rekao je Milošević. A koliko mu je važno to sredstvo komunikacije, s mašinerijom koja ga očito servisira, svjedoče i pitanja koja je proteklih dana postavljao svjedocima.

Tako je primjerice posljednjem svjedoku, kosovskom Albancu Agronu Berishi iz Suve Reke, koji je kazao kako je s prozora svoje kuće u tom mjestu vidio srpskog policajca kako nedaleko od autobusne stanice prati trag krvi ranjenog Albanca po ulici rekao:

- Ja sam dobio informaciju da se iz vaše kuće u Suvoj Reci ne vidi autobusna stanica.

Milošević je u unakrsnom ispitivanju upitao svjedoka i da li je njegov bliski rođak Naim Berisha - šef terorističke organizacije OVK, pokazujući kako promptno reagira njegov tim i kakve sve izvore koristi u tome. Prethodnog svjedoka, poljoprivrednika iz Landovice, koji je kazao da je bio otpušten s posla u Općini zbog toga što je Albanac, Milošević je suočio s podacima da je otišao - u punu mirovinu s mjesta šefa filijale SDK u Orahovici. Milošević je, inače, više puta optužio sve dosadašnje svjedoke da lažno svjedoče kako bi prikrili pravu istinu o događajima na Kosovu, a to je da su za stradanja stanovništva odgovorni bombardiranje NATO-a i terorizam OVK-a.

U utorak je završeno svjedočenje kosovskog liječnika Agrona Berishe koji je opisao kako je iz svoje kuće gledao srpsku policiju u ožujku 1999. kako pljačka njegove rođake, odnosi im stvari iz kuće i potom se dan kasnije vraća kako bi njih šest pobila i tijela i spalila zajedno s kućom. Berisha je nakon toga pobjegao u Albaniju s obitelji.

Inače, odmicanjem suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom odmjeravanje snaga s predsjednikom sudskog vijeća sve više dobiva maha, a intervencije Britanca Richarda Maya svakim danom dobivaju sve arogantnije odgovore optuženog Miloševića.

- Gospodine May, ja očekujem od vas da se ponašate objektivno. Ja imam pravo na unakrsno ispitivanje - rekao je u utorak Milošević nakon što ga je tijekom ispitivanja svjedoka sudac May nekoliko puta prekinuo ocijenivši da je svjedok na pitanja već odgovorio.

- Gospodine May, ne date mi čak ni da dovršim pitanje - povišenim je glasom započeo novu tiradu Milošević i u jednom dahu ljutitim glasom objasnio što je i zašto želio pitati. Niz Miloševićevih pitanja o tome zna li svjedok išta o aktivnostima OVK-a, sudac May je više puta prekidao zaključkom da je iz odgovora svjedoka očito da o tome ne zna ništa.

- Ovo je jedini slučaj u svijetu da se sud, makar i nelegalan kao ovaj, stavlja na stranu terorizma - ponovno je povišenim glasom odgovorio Milošević.