Slobodna Dalmacija: 28. 02. 2002.

TAJNE PANTOVČAKA: O ČEMU SU SVE U ČETIRI OKA RAZGOVARALI PREDSJEDNIK STIPE MESIĆ I VLASNIK EPH NINOSLAV PAVIĆ

Šef UNS-a Karamarko postaje šef tehničke zaštite u Pavićevu EPH?

Ako su glasine koje su procurile nakon sastanka točne, onda priča dobiva dodatne konotacije: čovjek u doticaju s najčuvanijim državnim tajnama može biti relevantan izvor podataka novinskoj kući

Kako je i najavio nakon povratka s Dalekog istoka, predsjednik Stipe Mesić u srijedu je razgovarao s vlasnikom Europapress holdinga Ninoslavom Pavićem, i to u četiri oka, bez nazočnosti svojih savjetnika i medija. Novinarima je prije toga Predsjednik kazao da će neke teme tog susreta biti vezane uz nedavni napis u Globusu o tome da je šef države primio u svibnju albanskog poduzetnika Lulzima Krasniqija, koji je povezan s albanskom mafijom, jer to smatra skandaloznom podvalom Globusovih novinara i urednika, te se s Pavićem susreo na vlastiti zahtjev. Međutim, Mesić je naveo da je to samo jedna od tema, dok se o ostalima nije želio izjašnjavati. Zbog toga nam je s Pantovčaka potvrđeno da je sastanak održan, no to je jedina službena informacija koju su mediji dobili u vezi s razgovorom Mesić—Pavić. Vlasnik EPH novinarima je također bio nedostupan jer je cijeli dan boravio na važnim sastancima.

Glasine koje su neslužbenim kanalima procurile nakon sastanka na Pantovčaku govore pak o tome da je članak u Globusu bio samo jedan od razloga, no da je tu temu "zasjenila" ona o navodnom prelasku šefa Ureda za nacionalnu sigurnost Tomislava Karamarka u koncern Europapress holding, gdje bi radio na mjestu šefa tehničke zaštite. Karamarko, koji je bio šef Mesićeva izbornog stožera u vrijeme predsjedničke kampanje, nakon inauguracije postao je savjetnik za nacionalnu sigurnost, međutim, na tom se mjestu vrlo kratko zadržao jer je otišao na funkciju prvog čovjeka krovne obavještajne organizacije, koja će reformom zakona u sferi tajnih službi biti ukinuta. Time je i Karamarko de facto ostao bez svoga radnoga mjesta, iako će šest mjeseci, na temelju Zakona o državnim dužnosnicima, primati svoju dosadašnju plaću.

Ta priča, ako je istinita, imala bi dalekosežne posljedice, jer bi čovjek koji je bio u doticaju s najčuvanijim državnim tajnama svojim prelaskom u novinsku kuću mogao biti vrlo relevantan izvor podataka, bez mogućnosti da ga se dovede u direktnu vezu s informacijama. Priča o prelasku Tomislava Karamarka u EPH "stara" je već gotovo pola godine, međutim, šef UNS-a ju je stalno demantirao, baš kao i priče da on odlazi sa svoga radnoga mjesta. Međutim, preustrojem obavještajnih službi njegova je funkcija sada potpuno ukinuta, pa su se zato glasine o novim pregovorima s Pavićevim koncernom aktualizirale.

Primjerice, zadnja klasična podvala koja je procurila iz Ureda predsjednika a objavljena u Pavićevu Globusu, o Krasniqijevom posjetu, pripisana je upravo bivšem čovjeku od Mesićeva povjerenja, Karamarku. Tamo je iznesena tvrdnja kako je predsjednik Mesić primio Krasniqia ne znajući zapravo koga prima. Krasniqia, koji je blizak albanskoj mafiji, odnosno povezan sa šefom OVK, piše Globus, dovela je Vjera Šuman. Samo mjesec dana poslije posjeta Uredu predsjednika Krasniqi je uhićen zbog iznude zajedno s bivšim merčepovcem Munibom Suljićem, optuženim u procesu "Pakračka poljana", i odmah je zatim pušten. Sam predsjednik Mesić, kako je kazao novinarima proteklog vikenda, ne sjeća se ni imena niti tog razgovora, jer naglašava da prima na tisuće ljudi, a vrata njegova ureda otvorena su onima koji se bave poduzetništvom, žele ulagati ili pomoći u oporavku hrvatskoga gospodarstva.

Međutim, Mesić smatra da predsjednik države nije osoba koja bi trebala kontrolirati tko mu dolazi u goste, već za to postoje posebne službe. Službe su očito zakazale, a prema priči upućenih, Karamarko nema razloga da svoju blisku prijateljicu i glasnogovornicu predsjednika Vjeru Šuman difamira putem medija. Tome ide u prilog i činjenica kako se "rukama i nogama" borio za to da ona ne ode s tog mjesta. Što se u međuvremenu dogodilo i zašto se Karamarko u glasinama spominje u negativnom kontekstu, između ostalog i kao čovjek koji je štitio Mirka Norca, nije poznato. Prema izjavama njegovih prijatelja, bivšem šefu UNS-a ne pada napamet raditi bilo gdje idućih šest mjeseci dok prima plaću, a kamoli kod Pavića.

Bivša Mesićeva glasnogovornica Vjera Šuman bila je pak jako potresena tekstom u Globusu, pa je u izjavi za naš list prošloga tjedna ustvrdila kako se radi o laži i podmetanjima koja su prije svega usmjerena protiv šefa države, a i njezino ime iskorišteno je u tom kontekstu. Ona je, isprovocirana tim tekstom, Globusu najavila i demanti, koji još uvijek nije objavljen.

Bisera LUŠIĆ, Neven PAVELIĆ