Vjesnik: 28. 02. 2002.

Galge su navek spremne

BRANKO VUKŠIĆ

Zato što za upravljačem sjede nemušti vozači, naš se, hrvatski kotač povijesti svako malo okrene natraške. Kada smo već zaboravili na SDP-ov predizborni slogan: »Mi mislimo ozbiljno!«, Ivica Račan, sada - tvrde - najjači čovjek u vlasti, podsjeća nas na neke ne baš sretne dane parafrazom koju je početkom devedesetih, vjerojatno, sam smislio. Ovaj put tvrdi: »Situacija u Vladi je ozbiljna!« A kakva bi bila kada točno pola Vlade još od početka devedesetih misli ozbiljno?! Kako se ne bi ta teška, gotovo krležijanska drama pretvorila u tragediju, pobrinuo se Dražen Budiša. Čime? Guranjem politike u slobodniji, na trenutke gotovo komičan žanr. Zna Budiša da je narodu navrh glave namrgođenih političarskih faca. Razbucao bi on i Zagreb da su HSLS-ovci kojim slučajem osvojili barem jedno vijećničko mjesto.

Jer, mogli ste vidjeti i čuti u »Odjecima dana«, Poglavarstvo će i bez Bandića dramiti. Vlasta Pavić, kandidatkinja za novu gradonačelnicu, privremenu i kratkotrajnu, nije, kaže, presretna što će sjesti u Bandićevu fotelju. Ali, kad već sjedne, radit će - kako? - ozbiljno! I odgovorno. Poput Bandića.

Primijetio je dobro, izvještavaju »Odjeci dana« slikom i izvornim riječima, ministar gospodarstva Goranko Fižulić, popularno zvan Turbo Limach, da je Budiša, u nakani razveseljavanja svekolikog pučanstva, napravio presedan u svjetskoj političkoj praksi. Prvo je izvijestio novinare da će smijeniti Granića, Tušeka i Fižulića, a potom će svoje odluke skresati svojim kolegama u lice. I zato se ne mogu ne sjetiti zajedljive primjedbe profesora Čovića da, s Budišom u sastavu, Vlada svoje sjednice može održavati i u kazalištu »Kerempuh«. S publikom u dvorani, kako bi sve bilo javno i transparentno. Pa, nek" tamo, pred ljudima koji očekuju šalu i šegu, SDP-ovci misle ozbiljno!? Isfućkat će ih, zasuti jajima i, u ljetno doba, trulim paradajzima. A možete li uopće zamisliti ozbiljnog SDP-ovca, recimo Ingrid Antičević Marinović, ili Slavka Linića, sa za pasiranje spremnim paradajzom u glavi?! Bit će to, po Budišinom ćeifu, veseli kraj koalicijske Vlade.

Nije mi jasno zbog čega Račan smatra da je stanje u Vladi ozbiljno?! Možda samo zato što mu je svih pet HSLS-ovih ministara - ili, precizno je izračunao Mislav Bago, četvrtina Vlade - dalo ostavke?! Ma, nema razloga zabrinutosti. Imamo mi ministara za izvoz. Ako smo ih u 12 godina mogli izmijeniti stotinjak, možemo i ovih pet s onom socrealističkom floskulom na usnama: »Bez svakog se može«. Točnije: mora. Pod uvjetom da si u koaliciji. Mekan. Ima HSLS kadrova na bacanje, što, uostalom, pokazuju njegovi posljednji izborni rezultati u Zagrebu. I što će sada odgovoriti ozbiljan Račan veseljaku Budiši? Čuli ste u »Dnevniku« ili »Punome krugu«: »Ja sam dovoljno pragmatičan da mogu surađivati s Budišom!« To što su se tjednima međusobno vrijeđali, to što se danima Bandić i Čačić neugodno pljuskaju kako bi iz te bitke izašli još jači, već će sutra ispasti novinarska izmišljotina. Za nas su ionako galge navek spremne.