Slobodna Dalmacija: 28. 02. 2002.

Dajmo da čuju

Piše: Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

Kome naši mediji posvećuju najveću pažnju? Janici? Ali ona je na udarnim stranicama tek mjesec dana! Budiši? Lovrićka kaže da je Budiša drama koja teče, ali on medije ipak ima pod kontrolom i u njima se pojavljuje samo kad je njega volja. Ne: glavni je hit ove političke sezone naše zdravstvo!

Najprije je to bila tragedija bolesnika koji moraju na dijalizu. Potom je to bila drama naših vrhunskih stručnjaka koji su se morali opredijeliti da li će profesionalni angažman nastaviti na svojim privatnim klinikama ili u državnoj službi. Uslijedio je zanos neobično uspješnom kampanjom kupovine pužnica za gluhu djecu. Potom papagajska bolest. A onda opet tragedije, sada s aparatima za anesteziju!

Time više nisu ugroženi samo neki bolesnici, već svatko od nas, a krivac više nije Baxter već mi sami! Ako su nam aparati stari četvrt stoljeća to znači da amortizaciju već 25 godina trošimo na plaće! Da nas i komunisti i antikomunisti lažu podjednako! Da struka decenijama laže o pravom stanju stvari! Da politika i sada lažira razvoj kad parolom ne dajmo da kradu ratuje protiv stručnjaka-privatnika:: onih koji ne mogu krasti više od drugih, ali više moraju raditi.

Dakle, o glavi nam zajednički rade i struka i politika! Nisam medicinar, a svejedno mi je, kao novinaru, koja je koalicija na vlasti. Ali sram me živjeti od medijske eksploatacije svih ovih smrti, pa akciju dajmo da čuju pokušavam tumačiti ne kao jednokratnu kampanju u korist nekoliko djece, već kao osnovnu obavezu novinara prema ukupnoj javnosti.