Vjesnik: 28. 02. 2002.

Sudac May prekinuo Miloševićevu tiradu o Haagu kao mjestu »sile i nepravde«

Haaški optuženik izjavio da bi i »Bin Laden mogao dovesti toliko svjedoka«, tvrdeći da oni lažno svjedoče o srpskim zločinima na Kosovu / Prva točka kosovske optužnice tereti Miloševića za deportaciju oko 800 tisuća kosovskih Albanaca, odnosno za zločin protiv čovječnosti

HAAG/ZAGREB, 27. veljače - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević u srijedu je prigovorio sudskom vijeću Haaškoga suda što dopušta da tužiteljstvo dokazuje navodne zločine uz pomoć svjedoka »koji lažno svjedoče«.

»I Osama bin Laden mogao bi dovesti toliko svjedoka... koji su osobno vidjeli Georgea Busha kako baca bombe i granate na Pentagon i Bijelu kuću«, rekao je Milošević.

Poručio da se ne može verbalnim iskazima poništiti nešto što je »cijeli svijet vidio« - i bombardiranje NATO-a i »terorizam« OVK-a.

Milošević je opet zatražio da ga se pusti na slobodu, a predsjednik sudskog vijeća Richard May odgovorio je da će taj zahtjev biti razmotren.

»Vi dobro znate da je osnovno pravo... pravo na obranu. Meni je to ovom izolacijom potpuno uskraćeno«, izjavio je Milošević dodavši da u takvim uvjetima »ne može biti ni riječi o pravednosti suđenja i ravnopravnosti strana«.

Njegove riječi da neće pobjeći »s ovoga mjesta sile i nepravde« May je prekinuo poručivši Miloševiću da vijeće nije »impresionirano političkim argumentima«.

Suđenje je nastavljeno svjedočenjem kosovskog Albanca Besnika Sokolija (25) prevoditelja iz Peći. Posvjedočio je da su srbijanske snage organizirale deportaciju više desetaka tisuća stanovnika iz sabirnog mjesta u središtu Peći u ožujku 1999., nakon što su zapalile ili uništile dio kuća u tom gradu i ubile dio stanovnika. Opisao je da su stanovnici autobusima odvedeni u Prizren, neki su pretučeni a potom su poslani pješice 15 kilometara do granice s Albanijom. Tamo im je policija prije prelaska granice oduzela sve dokumente.

Deportacije oko 800.000 kosovskih Albanaca prva su točka kosovske optužnice koja Miloševića tereti za zločine protiv čovječnosti.

Tužiteljstvo izvodi svjedoke kojima dokazuje da su se zločini na Kosovu dogodili, a nakon toga slijede svjedoci i dokazi kojima će povezati optuženog Miloševića s tim zločinima. Milošević je, naime, više puta ustvrdio da se zločini nisu dogodili ili su inscenirani, odnosno da su ih počinili NATO ili OVK. (Hina)