Vjesnik: 28. 02. 2002.

Obrat u sudskom procesu protiv Ante Jelavića

MOSTAR, 27. veljače (Od Vjesnikova dopisnika) - Županijski sud u Sarajevu nije nadležan za sudski proces protiv Jelavića, proces se može nastaviti jedino na sudu u Mostaru! »Slučaj Jelavić«, odnosno postupak koji je vođen pred sarajevskim sudom protiv Ante Jelavića i još šestorice visokih hrvatskih dužnosnika doživio je tako, odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, veliki obrat.

Ono na što je stalno ukazivao Jelavićev odvjetnik Josip Muselimović, kao i odvjetnici Marka Tokića, Ive Andrića-Lužanskog, Zdravka Batinića, Petra Milića, Miroslava Prce i Dragana Ćurčića, »prepoznao« je Ustavni sud. Nakon njihovih priziva Županijskom sudu u Sarajevu - pred kojim je 16. prosinca prošle godine otvorena istraga protiv hrvatskih čelnika zbog sumnje da su »projektom Hrvatske samouprave«, odnosno odlukom o raspuštanju HVO-a počinili kaznena djela podrivanja teritorijalne cjelovitosti BiH te obrambene moći Federacije BiH - donio odluku kojom se Županijskom sudu u Sarajevu zabranjuje svako daljnje provođenje istražnih radnji o tom predmetu.

Prvi čovjek HDZ-a BiH Ante Jelavić uredno se tijekom istražnih radnji u nekoliko navrata odazivao pozivima istražnog suca Idriza Kamenice, unatoč činjenici da je cijeli slučaj, kako su u više navrata isticali hrvatski dužnosnici i njihovi odvjetnici, imao obilježja montiranoga političkog procesa kojim se, zapravo, željelo presuditi jednoj političkoj ideji, razmišljanju. Glas protiv takvog procesa podigao je u siječnju i bosansko-hercegovački Helsinški odbor, istaknuvši u odgovoru njemu i skupini od Petritscha smijenjenih, a nekih od njih kasnije i na sudovima procesuiranih hrvatskih dužnosnika, kako je, između ostalog, prigovor Ante Jelavića glede (ne)nadležnosti Županijskog suda u Sarajevu potpuno opravdan i na zakonu utemeljen.

Posljednje istražno ročište u »slučaju Jelavića i skupine« održano je 9. siječnja, nakon čega je Županijski sud u Sarajevu trebao donijeti odluku o tomu ima li ili nema elementa kaznenog djela, odnosno hoće li biti podignute optužnice. U međuvremenu, odvjetnici sedmorice hrvatskih dužnosnika vodili su pravnu borbu, podnoseći zahtjeve za zaštitu zakonitosti i žalbe, da bi sada, konačno, Ustavni sud BiH donio odluku u njihovu korist. Većina ovdašnjih pravnih stručnjaka ocjenjuje kako zapravo nije smjelo biti nikakve dvojbe o tomu da je sarajevski sud nenadležan u cijelom slučaju, ali s obzirom na stanje u bosansko-hercegovačkom pravosuđu, odnosno politiziranje mnogih procesa i potrebu radikalne reforme kompletnoga pravosudnog sustava u BiH, komplikacije pravno-političke prirode i ovaj su put, blago rečeno, »oduzelo puno vremena« da bi bilo oživotvoreno slovo zakona.

Mario Marušić