Novi list: 28. 02. 2002.

RADIO GLAS RUSIJE

Rujanski napadi začeti u BiH

Američki dnevnik Boston Globe prvi je priopćio da je u Sarajevu otkriveno središte za organizaciju rujanskih terorističkih akcija u New Yorku i Washingtonu

Središte međunarodne terorističke organizacije Al Qaede za Europu nalazi se u Bosni, zaključili su ovih dana NATO-ovi stručnjaci. Kao što je poznato nedavno su pripadnici SFOR-a uhitili u Bosni šestorlcu Arapa za koje se pretpostavlja da su povezani s međunarodnim terorističkim strukturama. Ovaj slučaj nije završen.

Petorica Alžiraca i jedan Jemenac, ili također Alžirac trenutno se nalaze u američkoj vojnoj bazi Guantanamo. Njihovim saslušavanjem i istragom na licu mjesta utvrđene su senzacionalne činjenice. Istražni suci su se domogli kompjutorskih materijala i dosjea s detaljnim informacijama o tornjevima Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku te zgradi Pentagona i vladinih ustanova u Washingtonu. Drugi podaci tiču se eksplozija kraj američkih ambasada u Keniji i Tanzaniji 1998. godine i oštećenja također američkog torpednog razarača Cole u Jemenu pretprošle godine. Sve se to nalazilo u sarajevskoj podružnici saudijske humanitarne agencije koja se službeno bavi dopremom pomoći bosanskoj djeci. Jedan od uhićenika bio je uposlen baš u njoj. Tamo su otkriveni i detaljni zrakoplovni napuci, te oprema za krivotvorenje isprava suradnika američkog State Departmenta.

Istodobno su dobiveni podaci o prijenosu pozamašnih sredstava preko te agencije za financiranje terorističke aktivnosti. Agencija Associated Press navodi iznos od preko 600 milijuna dolara. Uz to, ovu agenciju osnovao je saudijski princ Salman ben Abdul Aziz.

Prve žrtve skandala

Američki dnevnik Boston Globe prvi je priopćio da je u Sarajevu otkriveno središte za organizaciju rujanskih terorističkih akcija u New Yorku i Washingtonu. Kasnije su predstavnici američkih i bosanskih vlasti, pod uvjetom anonimnosti, potvrdili ovu informaciju agenciji Associated Press.

Prva žrtva ovog skandala među visokim dužnosnicima bio je general bosanske muslimanske vojske Sulejman Vranj. Zapovjednik SFOR-a John Silvester izdao je zapovijed da mu se zabrani bilo koja dužnost. U sjedištu zapovjedništva SFOR-a ova se mjera objašnjava formalnim sudjelovanjem generala Vranja u prosvjednim akcijama protiv uhićenja alžirske šestorice. Ali promatrači misle da Al Qaeda i druge međunarodne terorističke organizacije imaju u Bosni daleko dublje korijene nego što izgleda na prvi pogled.

Prema podacima američkih i talijanskih izvora, jedan od uhićenika Bensajah Belkačem je najbliži suborac Osame bin Ladena na europskom tlu. Upravo je Belkačem bio zadužen za koordinaciju akcija islamskih terorističkih struktura na Balkanu. On je, na primjer, rješavao na razini najvišeg političkog vrha BiH, pitanja o davanju bosanskog državljanstva ekstremistima iz svih muslimanskih zemalja. Prema različitim informacijama, za vrijeme rata u Bosni na strani lokalnih muslimana borilo se od 3 do 10 tisuća pridošlica s Bliskog i Srednjeg istoka, te sjeverne Afrike. Uspjeli su stvoriti razgranatu mrežu financijskih i vojno-tehničkih struktura zbog čega je Balkan postao jedno od središta međunarodnog terorizma. I do toga je dolazilo uz toleranciju zapovjedništva SFOR-a i vlasti muslimansko-hrvatske federacije.

Sto dvadeset organizacija

Upravo su ovi posljednji svojedobno zaključili da nema nikakvog kriminala u akcijama šestorice Alžiraca, te su ih pustili na slobodu. A ovih dana, uz čudnu toleranciju policije muslimansko-hrvatske federacije, Bosnu su napustila devetorica Egipćana. Vlada Egipta još je u prosincu uputila Sarajevu zahtjev za njihovo uhićenje zbog umiješanosti u terorističke akcije. Očigledno milijuni dolara koje su saudijski i drugi fondovi i organizacije doznačivali za pomoć izbjeglicama i siromašnima, trošeni su u druge svrhe, uključujući i podmićivanje lokalnih činovnika. Samo prema službenim podacima, u Bosni ima oko 120 muslimanskih organizacija takve vrste. Spomenuti uhićenici radili su u nekom od njih.

Zapad postaje svjestan kakve su strukture formirane u Bosni, uz optimistična izvješća o uspješnoj realizaciji Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Istodobno čini jednake pogreške i na Kosovu. Zapad, kao i ranije u Bosni, provodi u srpskoj pokrajini politiku dvostrukih standarda. Vojna i politička potpora albanskim ekstremistima od strane NATO-a omogućila im je da pretvore Kosovo u svoju očevinu i žarište terorizma koje ugrožava čitav Balkan.