Večernji list: 28. 02. 2002.

SDP I HNS NASTAVILI PREGOVORE

Vlasta Pavić nova je zagrebačka gradonačelnica

Novi sukob slijedi kod sastavljanja novog Poglavarstva. SDP želi redefinirati koalicijski sporazum, HNS to odbija i naziva rušenjem koalicije

Vlasta Pavić nova je zagrebačka gradonačelnica. Dosadašnju dogradonačelnicu za društvene djelatnosti na novu je funkciju sinoć jednoglasno izabrao Gradski odbor zagrebačkog SDP-a, nakon što je njeno imenovanje "blagoslovio" vrh stranke. Novu će gradonačelnicu danas potvrditi Gradska skupština, odnosno barem skupštinska većina, jer koalicijski partner SDP-a - HNS, podržat će njenu kandidaturu. Nova gradonačelnica ima 30 dana da sastavi novo Poglavarstvo, koje bi, doznajemo, što se tiče SDP-a ostalo uglavnom u istom sastavu. Jedino nepoznat novi je dogradonačelnik, a V. Pavić kaže da će to biti netko od 20 SDP-ovih zastupnika iz Skupštine.

Imenovanje gradonačelnice završnica je jučerašnjeg burnog političkog dana u kojem su, nakon konzultacija unutar oba stranačka predsjedništva i zelenog svjetla s državne razine, obnovljeni pregovori gradskih organizacija SDP-a i HNS-a. Na zahtjev HNS-a, prvi su put pregovarački timovi dviju stranaka razgovarali pred novinarima. Prvi je ustupak učinio SDP. Imenovali su novog gradonačelničkog kandidata prije no što se postigne dogovor oko novog oblika koalicijskog sporazuma, premda su još prije dva dana inzistirali da se jasno postave "pravila igre" prije no što se izabere novi gradonačelnik.

A "pravila igre" znače redefiniranje koalicijskog sporazuma i nova kadrovska križaljka u Poglavarstvu. Po SDP-ovu prijedlogu, redefinirani sporazum od postojećeg, uglavljenog nakon svibanjskih izbora 2001. godine, ne precizira koje resore u izvršnoj vlasti će dobiti koja stranka. U još uvijek aktualnom sporazumu stoji da se SDP obvezuje potvrditi HNS-ove kandidate za sljedeće urede: za izgradnju, upravljanje imovinom, kulturu, poljoprivredu i šumarstvo, planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša te za ZAOP. U prijedlogu novog sporazuma, kojeg je SDP jučer stavio na stol, to nije precizirano. U njemu stoji da, u skladu sa Statutom Grada Zagreba, gradonačelnik predlaže Poglavarstvo u dogovoru s predsjednicima gradskih organizacija SDP-a i HNS-a, "uvažavajući rezultate izbora i kvalitetna kadrovska rješenja".

HNS-ov je pak stav da postojeći sporazum ne treba dirati, već mu samo dodati aneksi. Tri predložena aneksa glase: koalicija HNS i SDP preuzima odgovornost za zajedničke projekte Poglavarstva, za koje ni jedna strana neće sebi pripisivati zasluge, dogradonačelnici koordiniraju rad resornih ureda i treće - moguće sporove između stranaka rješavat će mješovito dvostranačko povjerenstvo.

- Redefiniranje sporazuma ruši koaliciju. Sporazum postoji i on nije stvar dobre volje nego izbornih rezultata. Svatko tko postojeći sporazum dovodi u pitanje, izaziva izbore - izjavio je HNS-ovac Stipe Tojčić.

- SDP misli oprečno. Redefiniranje sporazuma je neminovno. Ono ne dovodi koaliciju u pitanje, naprotiv, omogućuje njen dalji rad, osigurava rješavanje problema i jamči dobru perspektivu - iznio je Milan Bandić.

Na tako suprotstavljenim stavovima nastavit će se koalicijski pregovori, pa je očito da imenovanjem gradonačelnice nije riješena kriza vlasti u Zagrebu.

Romana Kovačević

VLASTA PAVIĆ: Nastavit ću gdje je Bandić stao

Vlasta Pavić diplomirana je pravnica rođena 1957. godine u Zagrebu. Radila je kao odvjetnički pripravnik, zatim stručni suradnik na Općinskom sudu u Zagrebu pa potom i sudac Općinskog suda. Potom je radila kao odvjetnica te privatni pravni konzultant za radno i trgovačko pravo. Inače strastvena tenisačica, 2000. godine postala je pročelnicom za opću upravu u Poglavarstvu, a 2001. zamjenicom gradonačelnika.

- Nastavit ću ondje gdje je stao gradonačelnik Bandić, moj stranački kolega i moj prijatelj. Nisam prezadovoljna što na gradonačelničko mjesto dolazim u ovako burno vrijeme, no spremna sam svoj posao raditi odgovorno i savjesno - kazala je sinoć Vlasta Pavić, ne složivši se s novinarskom tvrdnjom da je "produžena Bandićeva ruka". (Ro. K.)