Vjesnik: 28. 02. 2002.

Svih pet ministara iz HSLS-a podnijelo ostavke

Granić, Fižulić, Kraljević, Radoš i Vlahušić ostavke su podnijeli zbog načina na koji se do te odluke došlo, odnosno zbog višemjesečnog obračunavanja s ministrima na način koji smatraju ljudski neprihvatljivim i politički štetnim za stranku /Ostavke će u četvrtak uputiti i u središnjicu HSLS-a / Kada se izaberu novi ministri, aktivirat će svoje mandate saborskih zastupnika

ZAGREB, 27. veljače - Svih pet HSLS-ovih članova Vlade predalo je u srijedu kasno navečer ostavke premijeru Ivici Račanu. Zamjenik premijera Goran Granić, ministar obrane Jozo Radoš, ministar gospodarstva Goranko Fižulić, ministar zdravstva Andro Vlahušić i ministra znanosti Hrvoje Kraljević, ostavke, koje nisu neopozive, premijeru su predali nakon međusobnih konzultacija tvrdeći da o njima s Račanom prethodno nisu razgovarali. O ostavkama, uvjeravaju, nisu raspravljali ni nakon predaje, ali su stekli dojam da Račan nije bio iznenađen, jer je takav potez mogao očekivati poznavajući njihov rad i odnos prema Vladi.

Ministri će ostavke u četvrtak uputiti i u središnjicu HSLS-a, a svoje će dužnosti obavljati do imenovanja svojih nasljednika. Nakon toga aktivirat će svoje mandate saborskih zastupnika.

Pred novinarima se u srijedu navečer u Banskim dvorima nije pojavio ministar prometa Alojz Tušek, čiju smjenu traži Malo vijeće HSLS-a i koji je još jesenas izbačen iz stranke.

Kako saznajemo u Banskim dvorima, Tušek nije podnio ostavku.

HSLS-ov politički štetan odnos prema ministrima

HSLS-ovi ministri tvrde da ne osporavaju pravo stranke i Malog vijeća da odlučuje o smjenama ili postavljanju ministara u skladu s koalicijskim sporazumom. Ostavke su podnijeli, tvrde, zbog načina na koji se do te odluke došlo, odnosno zbog višemjesečnog obračunavanja s ministrima na način koji smatraju ljudski neprihvatljivim i politički štetnim za stranku. Posebno su zbog toga ogorčeni Fižulić i Radoš, koji su bili i osnivači stranke, što su nekoliko puta i ponovili.

Granić je posebno naglasio da je mu je »bila čast raditi u Vladi« te smatra da bi »ova vlada trebala završiti mandat na temelju programa kojim se krenulo 27. siječnja 2000.«. Granić je odbacio mogućnost da u Vladi ostane u kvoti neke druge stranke naglasivši da je u Vladu ušao kao član HSLS-a te da će kao član te stranke iz nje i izići.

Radoš je objasnio da odluke o ostavci nisu donijeli kao skupina, nego kao ljudi koji štite svoj dignitet i dignitet stranke, jer se »takav odnos prema osnivačima i potpredsjednicima stranke ne može tolerirati s ljudskog stanovišta«. Radoš je posebno naglasio da su »takvi obračuni strani HSLS-u, pa ih on, kao osnivač, ne može dopustiti«.

Stavove svojih kolega podržao je i Kraljević, čiju smjenu, kao i Radoševu i Vlahušićevu, HSLS nije tražio. Kraljević je izrazio čuđenje zbog spekulacija da bi on svojim kolegama »mogao okrenuti leđa kako bi ostao u svojoj fotelji«.

»Nije mi jasno na temelju kojeg mojeg dosadašnjeg postupka je netko mogao tako nešto pomisliti«, čudio se Kraljević.

Želja za ponižavanjem ljudi

Vlahušić je, pak, naglasio da je ostavku podnio znajući što Vlada radi i što želi učiniti, a stranka je dovela u pitanje ljude koji su puno i dobro radili.

»Put kojim je krenula ova vlada nema alternative. Put reformi i put u Europu nisu laki, ali daju šansu da će građanima u budućnosti biti bolje. Kada to stranka dovede u pitanje, morate se pitati je li ta stranka i te ideje donose dobro Hrvatskoj«, obrazložio je Vlahušić svoju ostavku, ustvrdivši da se »na taj način u HSLS-u nikad nije radilo«.

Fižulić je ustvrdio da ni on ni Granić nisu od stranke dobili nikakvu obavijest o smjeni, nego su o tome saznali iz medija.

»To je najbolji primjer kako se vodi HSLS i kako se on odnosi prema Vladi«, rekao je Fižulić, dodavši da je »način rada Malog vijeća nezabilježen u Europi i svijetu«.

»To je presedan. Ni jedna demokratska stranka ne smjenjuje svoje ljude iz izvršne vlasti tako da ih o tome obavještava putem medija«, ustvrdio je Fižulić i naglasio da je »žalosno što je najstarija stranka u Hrvatskoj spala na tako niske grane«.

»Ne mogu vjerovati da se radi samo o neznanju ili nepoznavanju osnova zanata kojim se bavimo«, kaže Fižulić koji smatra da se iza takvog odnosa prema ministrima može nazrijeti »želja za ponižavanjem ljudi«.

Argument za to vidi u činjenici da je on Budiši ostavku ponudio još 4. veljače, dan nakon njegova izbora za predsjednika stranke.

Sanja Kapetanić