Vjesnik: 28. 02. 2002.

Može li Budiša smjenama srušiti Vladu?

SANJA KAPETANIĆ

Zahtjev Malog vijeća HSLS-a da iz Vlade odu Goran Granić, Goranko Fižulić i Alojz Tušek bio je očekivan. Ipak, ta je vijest u srijedu navečer podigla prašinu u koaliciji. Naime, vodstvo HSLS-a je tom odlukom svjesno preskočilo redoslijed tema u razgovorima o promjenama koji je od koalicijskih partnera tražio premijer Ivica Račan. Dražen Budiša je još jednom odlučio prijeći u napad i medijsku pozornost usmjeriti temama koje on smatra prioritetnima, a to su, eto, kadrovske smjene umjesto izjašnjavanja o Vladinu programu, kao što traži Račan. Zanimljivo je pritom da se u vijestima s Malog vijeća HSLS-a ne spominju promjene u koalicijskom ugovoru prema kojima je smjena ministara u isključivoj mjerodavnosti premijera, iako je Budiša te promjene tražio na posljednjim sastancima petorke. Na njima je, tvrde sudionici sastanaka, Budiša pokazivao mnogo veću kooperativnost nego što bi se moglo zaključiti iz zaključaka Malog vijeća.

Može li najnovija Budišina ofenziva srušiti Vladu? U vrhu SDP-a upozoravaju da je Budiša od početka krize već nekoliko puta povukao svoje najžešće zahtjeve, u rasponu od uvođenja veta troje čelnika stranaka na odluke Vlade do ukidanja potpredsjedničkih mjesta. Šansa za sljedeće povlačenje na rezervne položaje otvorit će mu se prigodom objašnjavanja razloga za zatražene smjene. Račan mu je nekoliko puta već poručio da neće pristati na smjene zbog ocjena da su ministri radili više kao članovi Vlade, a manje kao stranački predstavnici. U raspravi o razlozima smjene, Račan će u svakom slučaju navesti i vodu na svoj mlin - točke programa rada Vlade iz siječnja 2000.

Može li, ipak, Budišino insistiranje na smjenama prema želji stranke, a protiv ocjene premijera, srušiti Vladu? Neke vrlo ozbiljno provedene ankete kazuju da se tri četvrtine građana protivi prijevremenim izborima, te da bi, ako se ipak dogode, na njima od svih stranaka petorke najmanje problema imao SDP. Da sve stranke te ankete i te kako ozbiljno shvaćaju svjedoče i izjave čelnika koji se, barem na riječima, tome protive. Stoga se u kuloarima Markova trga ne isključuje ni mogućnost da Račan još jednom zaigra na kartu glasanja o povjerenju Vladi u Saboru, računajući da će Vlada još jednom dobiti dovoljno glasova, čak i među zastupnicima HSLS-a.