Msgr. Josip Bozanić

nadbiskup zagrebački,

predsjednik Hrvatske biskupske

konferencije

Kaptol 22, Zagreb

 

  

Zagreb, 12.03.2002.

 

Povodom smrti uzoritog g. kardinala Franje Kuharića, umirovljenog zagrebačkog nadbiskupa izražavam u moje osobno ime kao i u ime cjelokupnog članstva i vodstva Hrvatske stranke prava 1861. najdublje žaljenje i suosjećanje zbog gubitka ovog velikog i zaslužnog crkvenog pastira na katedri zagrebačkih nadbiskupa.

Uzoriti kardinal Franjo Kuharić bio je u vremenima komunističkog mraka u Hrvatskoj, najodličniji odvjetnik nerođenih, progonjenih, potlačenih, obespravljenih i umorenih. Ostati će trajna baština hrvatske duhovne i religiozne kulture, njegovi nadahnuti i nezaboravni nagovori iz “Svjetla božićne noći” kao i hrabra i odlučna obrana hrvatskog sveca kardinala Alojzija Stepinca.

U vremenima, kada su gotovo svi šutjeli, kardinal Kuharić hrabro je nastupao u zagrebačkoj katedrali u obranu utamničenih i zlostavljanih zatvorenika savjesti, riskirajući čak i izravan sukob sa komunističkim tiranima.

Bez obzira na različite procjene događanja u našoj državi poslije 1990. godine, kardinal Kuharić trajno je zadužio svojim djelom ne samo Hrvate katolike već i sve humaniste, domoljube i pobornike nacionalnih, vjerskih i ljudskih prava u našoj domovini, ali i izvan nje.

Uzoriti kardinal Franjo Kuharić u više me je navrata osobno i javno uzimao u zaštitu, na čemu sam mu bio i ostajem vječno zahvalan.

Uz izraze najdublje sućuti prvostolnom Kaptolu zagrebačkom, HBK-u i Vama kao pokojnikovom nasljedniku štuje Vas

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861