PRIOPĆENJE ZA TISAK

Zagreb, 18.3.2002.

 

Odgovor skupini građana koji svijećom tragaju za identitetom onih koji su spremni izvesti promjene u Hrvatskoj

ONI I MI

Skupina akademski obrazovanih građana “Trećeg puta” dala je 15.3. ov. g. na okruglom stolu u Zagrebu opravdanu kritiku na račun današnje vladajuće i oporbene političke elite koja je hrvatsko društvo opustošila poput Biblijskih skakavaca. Ali, kritičari današnjice bili su nekoć pripadnici te iste “parazitske partitokracije” koja je gušila građanske inicijative za vrijeme jugo-komunizma

Akademik Ivan Supek posadio je u svojoj mladosti crveno sjeme zla koje je zarazilo hrvatsko društvo od čega boluje i danas. Titov kurir na prvome putu između Zagreba i Beča skojevac Ivan Supek borio se za komunizam. Da je bio u stanju razlikovati dobro od zla, danas Hrvatska ne bi padala niz kataraktu zla. Don Ivan Grubišić propovijeda o moralu, a kada je nakon sloma Hrvatskog proljeća na Bogoslovni fakultet trebao primiti bivše političke zatvorenike savjesti, zalupio je vrata nevinima, poput Mirku Rajčiću iz Splita, i odrekao se dobra. Koja je don Grubišičeva istina istinita – ova današnja ili ona jučerašnja, i kako vjerovati njegovom zazivanju političkog morala? Stjepo Martinović, nekoć zaražen crvenim virusom, traga za učinkovitim antibiotikom. Isto tako i nekadašnji pripadnik zločinačke jugo-komunističke političke policije Ozne nudi se kao alternativa u civilnom društvu, a svi ONI skupa sa Supekom imaju godina koliko stari kineski komunisti koji udaraju u bubanj partijskog politbiroa. Nude nevladine organizacije kao “psa stražara” ili nadzornika vlasti, iako se zna da je najbolji kontrolor vlasti neovisni, javni tisak i TV. Gospodinu Boži Novaku najednom su uzor tridesetogodišnjaci, ali zajedno sa Supekom i drugim tragačima parlamentarne demokracije provodi poznatu hrvatsku šutnju o nekompromitiranim i provjerenim demokratima i hrvatskim domoljubima. Jer, ako je Franju Tuđmana, kojega je toliko znao kritizirati, primio bez znanstvene osnove u društvo akademika (HAZU), dužan je javno kazati zašto se od Hrvatske krije istina o onima “koji su spremni izvesti promjenu”, kako je don Grubišić u ime naroda promovirao “Treći put”. Jedino je ostao dužan reći kamo taj Supekov put vodi. Jednom nas je već političar-biskup Strossmayer kao adut Zapada odveo na daleki put do Istoka s kojega smo se tek nedavno jedva jedvice vratili.

Gospodo, vi koji tragate za boljom slikom svoje prošlosti, okanite se sadnje tikve sa vragom! Bez lustracije partizanštine nema šanse da vaše mirovine, a sutra naše, narastu za jednu jedinu lipu. Vama, koji šutite o nama, kažemo: čast i moral nismo prodali niti su na prodaju, jer je to jedino što nam je još preostalo, a NJIMA, kojima je budućnost sa Račanom, Pašalićem i Budišom, u spomen na Tuđmana, želimo brz nestanak sa kugle Zemaljske i iz Sunčeve galaksije.

Goran Jurišić, URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU