JUTARNJI LIST

N/r gl. uredniku g. Tomislavu Wrussu

 

Zagreb, 11.4.2002.

Predmet:

Ispravak krivih informacija, po Zakonu o javnom priopćavanju, objavljenih dana 08.4.2002. u “Jutarnjem listu” na str. 58. pod naslovom “Gotovac i crnokošuljaši u birtiji kod Pere Ustaše” i u tekstu pod naslovom “Izletište kod Pere Ustaše bilo je sastajalište elite”.

PRAVAŠI NISU BILI CRNOKOŠULJAŠI

U feljtonu s odlomcima knjige Ivana Kušana “Poznatih 89 iz SOCA” objavljene su krive informacije o pravašima i njihovom predsjedniku Dobroslavu Paragi:

Percepcija Ivana Kušana o tome da je gospodin Dobroslav Paraga doslovno shvaćao nadimak Pere Miladina “Ustaša” te da je zbog toga došao u njegovu gostionicu u Zagrebu potpuno je pogrešna. Nadalje, gospodina Paragu nije “pratio pun džip do zuba oboružanih pravaša crnokošuljaša”, nego nekoliko naoružanih pravaša – hrvatskih branitelja, dragovoljaca i bojovnika Hrvatskih obrambenih snaga koji su u tom trenutku bili u funkciji zaštite predsjednika Hrvatske stranke prava, a ne “predsjednika HČSP-a” kako je krivo objavljeno, Dobroslava Parage, suosnivača Hrvatskih obrambenih snaga. Crnokošuljaši su u vrijeme diktatora Mussolinija bili talijanski fašisti i nikako pravaši, pošto pravaši nisu fašisti nego demokrati. U ratnim uvjetima u kakvim se Hrvatska našla nakon pada Berlinskog zida bezobrazno i pokvareno je od strane bilo koga, a kamoli jugo-režimskog pisca kakav je bio Ivan Kušan da se hrvatske branitelje HOS-a Hrvatske vojske naziva ekstremistima. Ekstremisti su bili fašisti, nacisti i komunisti ili boljševici. Ivan Kušan dobio je jugo-pasoš u roku od sat vremena od vođe hrvatske Udbe i agenta u Zagrebu zloglasne tajne službe NKVD iz Sovjetskog Saveza, Ivana Krajačića Steve, dok su neki hrvatski domoljubi morali dočekati slom komunizma 1989. da bi vidjeli Zapad. Zbog toga Ivan Kušan nema moralno pravo s ideoloških pozicija blatiti i držati lekcije o “dobrim” i lošim “dečkima”. To pravo, međutim, ima svaka osoba, uključujući Dobroslava Paragu, koja se borila i bori za ljudska prava, jer samo takva osoba može biti referenca za nekoga. Teško je pisati o pokojnom gospodinu Vladi Gotovcu da je “urlao od smjeha, pokazujući na crnu družinu i gromoglasno dovikivao: - Kako je meni divno! Ja slobodno hodam kamo hoću, meni ne treba oružana pratnja.” Ako je ovo Kušanovo svjedočenje o izjavi Vlade Gotovca točna, onda ispada da je g. Gotovac izdao račun bez krčmara, jer je nekoliko godina kasnije, ne imavši tjelohranitelje, na predizbornom skupu u Puli od jedne osobe dobio udarcem željezne kopče vojnog remena po glavi. Gospodin Paraga je imao tjelohranitelje da mu se upravo takvo što, ili još gore, ne dogodi, jer bi Hrvatska u tom slučaju ostala obezglavljena, unatoč Franji Tuđmanu, Ivici Račanu i Draženu Budiši.

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Goran Jurišić