Slobodna Dalmacija: 13. 04. 2002.

DOKUMENTI - PREMA TRANSKRIPTU RAZGOVORA, TAJNO SNIMLJENOG U ZAGREBU 1993., MLADEN NALETILIĆ JE ODGOVORAN ZA UBOJSTVO GENERALA HOS-a

Tuta je naredio: Poljubite Kraljevića

Nekadašnji bojovnik Kažnjeničke bojne ispričao je Dobroslavu Paragi sve detalje ubojstva i zatražio 10.000 DEM za videokasetu na kojoj je snimljen masakr, ali je tadašnji čelnik HSP-a to odbio...

Piše: Tomislav ZORIĆ

Mladen Naletilić Tuta, ratni zapovjednik Kažnjeničke bojne, kojemu se ovih dana pred Haaškim tribunalom sudi pod optužbom da je počinio ratne zločine, izravno je naredio ubojstvo generala HOS-a Blaža Kraljevića i njegove pratnje. To se može zaključiti iz transkripta razgovora vođenog u ožujku 1993. godine u Zagrebu između tadašnjih čelnika Hrvatske stranke prava, stranke koja je bila politički nadređena postrojbama HOS-a u Hrvatskoj i BiH, koja je, podsjetimo, zagovarala zajedničku borbu Bošnjaka i Hrvata protiv Srba, te borbu za "Hrvatsku do Drine", s jednim pripadnikom Kažnjeničke bojne.

Razgovor su vjerojatno snimile tadašnje hrvatske tajne službe (HSP-ove nisu, jer je u transkriptu mnogo mjesta u kojima nedostaje po nekoliko riječi), a kako su transkripti došli do bošnjačkih tajni službi, ostaje nejasno. Transkript sadrži trinaest stranica, razgovor je snimljen od početka do kraja, a Slobodna Dalmacija posjeduje primjerak transkripta.

U žrtve ispaljeno 2000 metaka

Već na prvoj stranici transkripta predstavljene su ključne ličnosti razgovora koji mnogo objašnjava: osoba označena slovom D je Dobroslav Paraga, tadašnji predsjednik HSP-a, a osoba označena kao XY je Merim Galijatović, nekadašnji bojovnik Kažnjeničke bojne, u posljednje vrijeme poznat kao zaštićeni svjedok zastupnika optužbe u procesu protiv šestorice Hrvata, optuženih da su isplanirali i izveli atentat na doministra federalnog MUP-a Jozu Leutara.

Identitet Osobe B, koja se kasnije uključuje u razgovor i koja je, očigledno, povezala Galijatovića i Paragu, iz transkripta se ne može naslutiti, no jasno je da se radi o nekome iz vrha HSP-a budući da je, upravo preko te osobe, Paraga već upoznat s činjenicom da Galijatović ima čin satnika HOS-a, da je Kažnjenička bojna stacionirana na Širokom Brijegu i druge detalje.

Galijatović je u Glavni stan HSP-a došao u nedjelju, pa je, nakon trosatnog čekanja na dolazak Dobroslava Parage, odmah prešao na stvar: ispričao je Paragi da posjeduje kasetu na kojoj je snimljeno ubojstvo Blaža Kraljevića i za nju zatražio deset tisuća maraka.

Galijatović je usput ispričao da je deset godina bio "na robiji" "zbog teškog kriminala", da već godinu i pol koristi apartman broj 124 u zagrebačkom hotelu Holiday Inn, te da u apartmanu, osim kasete, ima i mnogo dokumenata vezanih uz Tutu, i to još iz vremena dok je ovaj živio u Singenu, u Njemačkoj, pod imenom Mladen Veselić, ali i onih vezanih za sam vrh tadašnje hrvatske vlasti. Za svaki slučaj, bojeći se da će ga Paraga možda dati uhititi, kazao je i da je "najbolji kiler (ubojica, op. aut.) u Kažnjeničkoj bojni".

Da bi pokazao pravu vrijednost videokasete, Galijatović je ispričao sve detalje vezane za ubojstvo, nimalo ne dvojeći oko moralnog aspekta tog čina budući da je, po njemu, Kraljević "izdajica Hrvata koji je radio za UDBU i KOS", ali izražavajući žaljenje što su ubijena i osmorica Kraljevićevih pratitelja.

Po Merimovoj priči, Kažnjenička bojna bila je smještena u hotelu Park na Širokome Brijegu. Spornoga dana Tuta je sve njezine pripadnike pozvao u hotelsku kavanu, naredio im da se u najkraćem roku spreme, kazavši da se čeka završetak nekog sastanka u Mostaru.

Dvadesetak vojnika s tri "pama" (protuzrakoplovna strojnica) i nekoliko "zolja" poslano je na mjesto gdje se očekivao nailazak Kraljevića, a još tridesetak postavljeno je na drugu moguću poziciju. Tuta im je naredio "da poljube Kraljevića" (očigledna aluzija na Judin poljubac), te svakom od njih dao po pet tisuća maraka.

Merim je ispričao da je u Kraljevića i osmoricu pratitelja ispucano oko dvije tisuće metaka, da je, zbog straha od odmazde, policija na, očito formalni očevid, došla tek nakon dva sata, kao i neimenovana istražna sutkinja, te da su leševi prije toga uklonjeni i odvezeni u Split na obdukciju.

A onda smo se najeli

Na pitanje šta se događalo nakon završetka akcije, Galijatović je odgovorio doslovno: "Ja sam otiš'o, mi smo otišli, ja sam ’pam’ uzeo, odnio, Blaž je podlegao... Po pet tisuća smo dobili mi koji smo bili za ’pamom’, a tri su ’pama’ bila, a oni ostali ne znam koliko su dobili. Šta bi bilo, bili smo u restoranu i najeli se k’o svinje."

Galijatović je Paragi prenio i upozorenje da mu prijeti opasnost od likvidacije, zaklinjući se djetetom da mu to ne govori uzalud, a na Paraginu konstataciju da on "uvijek s tim računa" Galijatović je uzvratio da "slabo računa, da je i Blaž (Kraljević - op. aut.) računao puno jače, ali je ’leg’o’".

Od posla na kraju nije bilo ništa: Galijatović je tražio da mu novac isplate bez prethodnog gledanja kasete, a Paraga nije htio, kako je rekao, "mačka u vreći".

U tekstu se, u različito intoniranim ulogama, spominju i Davor Perinović, prvi predsjednik HDZ-a BiH, te Alija Šiljak, predratni čelnik HSP-a u Goraždu (poznat po izjavi: "Moja kuća i avlija su, za početak, teritorij NDH" i da će se teritorij odatle širiti; sada je u Kanadi, a od kuće su ostale ruševine), kao i pukovnik Ivan Andabak, te Franjo Tuđman i Josip Manolić.

Zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak, koji je (u tekstu označen kao Osoba H) tada zastupao HSP, slučajno je navratio u Glavni stan upravo dok su trajali pregovori Parage i Galijatovića.