Međimurske novine: 22. 05. 2002.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE HSP 1861

Paraga: "Mafija vodi Hrvatsku, a ne koalicija"

Čelnici Hrvatske stranke prava 1861. su konferencijom za novinare u petak obilježili desetu obljetnicu pogibije članova HOS-a, Zorana Kirića iz Nedelišća, Željka Preksavca iz Križevaca, Blaženka Perasa iz Čakovca, koji su poginuli 17. svibnja 1992. godine na južnom bojištu, odnosno kod Livna. Govoreći o doprinosu članova HOS-a u Domovinskom ratu, Josip Strahija, predsjednik Županijskog vijeća HSP-a 1861. rekao je da je doprinos članova HOS-a iz Međimurja u obrani zemlje bio značajan. Zapovjednik HOS-a Ante Perković, danas predsjednik udruge HOS-a, zahvalio je svim HOS-ovcima iz Međimurja koji su branili Hrvatsku, rekavši da dragovoljci HOS-a ne zaboravljaju svoje mrtve. Udruga HOS-a kojoj je na čelu Ante Perković ima zadaću osnažiti sjećanja na doprinos članova HOS-a u Domovinskom ratu, što se prešućuje, napominjući kako je teško došlo do registracije udruge i to tek prošle godine. Članovi udruge HOS zainteresirani su da se raščiste sve negativne okolnosti oko Domovinskog rata, a posebno lažni branitelji i invalidi. Govoreći o doprinosu HOS-a predsjednik stranke HSP 1861. Dobroslav Paraga je uz ostalo rekao da se HSP 1861. ne stidi što su se članovi HOS-a borili za slobodu Bosne i Hercegovine, te da članovi HOS-a nisu činili zločine. On je za gubitak Kupresa u BiH optužio bivšeg predsjednika Franju Tuđmana i čelnika bosanskih Hrvata Matu Bobana.

U svojem obraćanju novinarima Dobroslav Paraga je govoreći o aktualnoj političkoj situaciji, spomenuo nekoliko tema. On se osvrnuo na loše funkcioniranje pravosuđa i kako je rekao "blasfemično" skidanje državnog odvjetnika koji je doživio linč od sadašnje koalicije na vlasti. Nakon objavljivanja transkripata u Srbiji, on je rekao da se može vjerovati da su Račan i Mesić vezivali ruke državnom odvjetniku, jer se iz srpskog tiska saznaje za razgovore na Pantovčaku, a koji navodno imaju karakter težih oblika organiziranog kriminala. Ti transkripti dokazuju da je postojala sprega vlasti i kriminala u švercu oružja, cigareta i drugoga, te da su neki kriminalci nedodirljivi za hrvatsko pravosuđe. On je također napomenuo da postoji suradnja između sadašnje vlasti i bivše vlasti HDZ-a, kojeg naziva "zločinačkom" organizacijom. Govoreći pak o "Mesićevim lažima" i rušenju svih mostova povjerenja, jer se Mesić sastaje s Petračem, on kaže da bi Mesića trebao s funkcije zbog toga skinuti Ustavni sud.

S druge strane, SDP nakon dolaska na vlast nije učinio ništa osim praznog blebetanja, nije razriješio niti jedan slučaj kriminala, a debelo je u trećoj godini vlasti. HSP 1861. ima sigurne podatke o tajnom susretu Račan-Tuđman na Brijunima u srpnju 1999. godine, kad je navodno pao dogovor da nitko nikoga ne dira, jer je navodno već tada Tuđman znao da će izgubiti izbore. Osim goleme prezaduženosti, Hrvatska se ne razvija i hrvatski je narod prevaren.

- Mafija vodi Hrvatsku, a ne koalicija - tim je riječima Paraga optužio sadašnju i bivšu vlast, ismijavajući pokušaje takozvanog trećeg puta nepriznavanja stranaka kao što to rade Supek i Grubišić.

Čelnici HSP-a iz Međimurja zapalili su svijeće i položili vijenac na grobove poginulim braniteljima članovima HOS-a iz Čakovca i Križevaca, te zapalili svijeću i položili vijenac i na spomenik braniteljima u Perivoju Zrinskih u Čakovcu. (JŠ)